Доступність посилання

ТОП новини

МОЗ оголосив епідемію грипу A/H1N1


У лабораторії відділення комунальної гігієни Тернопільської обласної санітарно-епідеміологічної станції 29 жовтня 2009 року.
У лабораторії відділення комунальної гігієни Тернопільської обласної санітарно-епідеміологічної станції 29 жовтня 2009 року.

В Україні розпочалася епідемія високопатогенного грипу A/H1N1, заявив міністр охорони здоров’я Василь Князевич.

За його словами, вчора у Тернополі, за участі провідних фахівців, відбулася нарада. «За попередніми результатами, ми констатуємо, що Україна увійшла у світову пандемічну зону, і (в країні) починається епідемія каліфорнійського грипу, або грипу A/H1N1», – заявив Князевич.

Він додав, що в країні створять надзвичайну протиепідемічну комісію, вживатимуть протиепідемічних, карантинних заходів. «Я буду доповідати керівництву держави про ситуацію, яка вийшла за межі епідемічного порогу. Напевно розглядатимуться питання карантизації чи подовження канікул у школах та інститутах. Ми звертатимемось до населення з рекомендаціями обмежити відвідування громадських зібрань», – сказав Князевич.

Міністр закликав населення України не займатися самолікуванням, а звертатися до лікарів. «Люди помирали лише тому, що не зверталися вчасно до лікарів. Хворі викликали лікаря на 5-7 день хвороби, коли вже допомогти людині не можна», – сказав Князевич.

На запитання, чи знають українські лікарі, як саме лікувати каліфорнійський грип, або грип A/H1N1, міністр запевнив, що медики цілком компетентні у цих питаннях. «Ми дуже активно зараз працюємо з лікарями. МОЗ затвердило протоколи лікування, що робити, як надавати допомогу», – заявив Князевич.

Як повідомлялося з посиланням на данi оперативного штабу Міністерства охорони здоров’я, тридцять осіб, зокрема одна дитина, померли в Україні внаслідок гострих респіраторних захворювань у період з 19 жовтня.

Хвороба поширилась у західних областях: у Тернопільській, Івано-Франківській, Чернівецькій, Львівській, Рівненській.

Кабмін запроваджує карантин у дев’яти західних областях

Відкриваючи позачергове засідання Кабміну Кабінет міністрів, Юлія Тимошенко повідомила, що влада запроваджує карантин у дев’яти західних областях України.

За словами Юлії Тимошенко, на сьогодні у Львівській, Івано-Франківській та Тернопільській областях стан захворюваності на грип досяг епідеміологічного порогу, а у сусідніх областях – Закарпатській, Чернівецькій, Рівненській, Волинській, Хмельницькій і Вінницькій – є загроза поширення грипу.

Прем’єр зазначила, що це передбачає запровадження із сьогоднішнього дня тритижневих канікул в усіх навчальних закладах.

За словами глави уряду, скасовуються всі масові заходи, а також запроваджується спеціальний режим, який передбачатиме обмеження перевезень людей з цих регіонів в інші області України.


МОЗ: карантин можуть оголосити на всій території України

Зараз розглядається питання про оголошення карантину по всій території України з метою недопущення подальшого поширення епідемії грипу A/H1N1, повiдомив до засідання уряду мiнiстр охорони здоров’я Василь Князевич.

«Ми розглядаємо можливiсть оголошення карантину не лише в захiдних областях, а й у всiй країнi, оскiльки вiрус поширюється надзвичайно швидко», – сказав Князевич.

За його словами, Тернопільська область виявилася першою в Україні, яка потрапила під цей епідемічний удар, і зараз західні області перебувають під серйозною загрозою епідемії.

Князевич повідомив, що на 29 жовтня в Україні госпіталізована 951 людина із гострими респіраторними захворюваннями й грипом.

Щодо 30 випадків смерті, зареєстрованих з 19 по 29 жовтня, міністр повідомив, що проба була взята тільки в одному випадку, і був підтверджений діагноз A/H1N1.

Зараз проводяться аналізи інших випадків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG