Доступність посилання

ТОП новини

Щонайменше 34 особи в Україні померли від симптомів, схожих на грип


Київ – Кількість жертв невизначеного вірусу в Україні зростає. Невідома хвороба поширилась у західних областях: у Тернопільській, Івано-Франківській, Чернівецькій, Львівській, Рівненській. Попередній діагноз лікарів: пневмонія, спричинена гострими респіраторними захворюваннями і вірусом грипу. Чи йдеться про штам так званого свинячого грипу – офіційного підтвердження чи заперечення поки що немає.

За станом на четвер, було відомо про 11 осіб, які померли на Тернопільщині, 10 – на Львівщині, 6 – в Івано-Франківській області. На Рівненщині померло троє, ще троє – у Чернівцях, одна людина – на Закарпатті. Всі померлі мали схожі симптоми: високу температуру, яку не можна було збити, головний біль, нежить. Утім остаточного їхнього діагнозу поки немає.

В Україні не існує спеціалізованих лабораторій, які виявляють подібні віруси. Результати аналізів українські експерти відправили у Великобританію. Відповіді очікують наступного тижня.

Урядові зусилля із дослідження хвороби

Найскладніша ситуація із поширенням хвороби – на Тернопільщині, там уже працюють фахівці зі столиці. На позачерговому засіданні уряду міністр охорони здоров’я України Василь Князевич розповів: «Створений оперативний штаб, фахова комісія працює вже два дні у Тернопільській області для з’ясування причин, що призвели до летальних випадків. Найскладніша ситуація в місті Тернополі, там є всі засоби, всі кращі фахівці України. Я впевнений, що ми вийдемо на конкретні діагнози. Заходи, які ми будемо зараз застосовувати, вони дадуть ефект. Паніки тут не повинно бути, звернення до лікаря, і там відповідний алгоритм проведення роботи».

Найбільше скарг на невідому хворобу, за словами міністра, спостерігається серед людей працездатного віку та вагітних жінок. Для дослідження хвороби уряд вже виділив 50 мільйонів гривень.

Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко сьогодні зібрала позачергове урядове засідання, на якому доручила міністру охорони здоров’я порахувати, скільки ще необхідно коштів, щоб якнайшвидше дослідити, від чого помирають люди. «Невідкладно потрібно розіслати спеціальні циркуляри в усі лікарні України, де чітко проінструктувати всіх лікарів, які приймають пацієнтів, як їм діяти і які рекомендації давати людям», – зазначила прем’єр.

Лікарі радять не панікувати

У четвер Радіо Свобода повідомили, що у Волинській області з’явились хворі із симптомами, подібними на невідомий вірус. Лікар-терапевт Камінь-Каширської райлікарні Волинської області Галина Долюк розповіла: «Йдуть до нас із Тернополя. Там зробили карантин, і всіх студентів розпустили додому. Студенти роз’їхались по Україні. От сьогодні я приймала студенток, які мають температуру 38, але ж приїхали вони звідти».

Між тим, лікар-терапевт згодна з позицією Міністерства охорони здоров’я, що панікувати не варто, а в разі найлегших простудних симптомів звертатись до лікаря. «Не можна сказати, що у нас десь є той «свинячий грип», – каже Галина Долюк. – Клінічно його діагностувати неможливо. Противірусні препарати, типу афлубіну, не діють. Їжте цибулю, часник, періодично прополіскуйте горло 40-градусними розчинами і поменше контактів. З незнайомими не цілуйтесь, носіть маску і, дасть Бог, все буде добре».

Через поширення штаму H1N1, так званого свинячого грипу, у США наприкінці минулого тижня оголосили надзвичайний стан. Від нового грипу там померло понад тисяча осіб. Поширена хвороба також у країнах Європи, в Японії та на сході. У Росії зафіксували майже дві тисячі випадків захворювань на «свинячий грип». В Україні цей штам не підтверджений, між тим лікарі наполягають: не соромтесь носити марлеву пов’язку в публічних місцях.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ярина Матвійчук

    Приєдналася до команди «Голосу Америки» у 2014 році. Перед тим працювала в американському журналі National Geographic та на Радіо Свобода ведучою та редактором програми «Ранкова Свобода». У Києві волонтерила на «Радіо Марія» та в кіностудії Cinema House Group, у Гавані доглядала за хворими українськими дітьми в рамках проєкту «Україна – Куба». Розповідає, що любить книжки і поважає добре почуття гумору. Рецептом свого життя називає «Похвалу глупоті» Е. Роттердамського. Мріє покататися на всіх видах транспорту та спробувати їжу різних народів світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG