Доступність посилання

ТОП новини

В Україні епідемія звичайного грипу, а нового лічені випадки – Тимошенко


Центр Львова, 2 листопада 2009 року.
Центр Львова, 2 листопада 2009 року.
В Україні нині є епідемія звичайного грипу, яка супроводжується невеликою кількістю з’ясованих лабораторно випадків нового пандемічного грипу, наголосила Прем’єр-міністр.

Як сказала Юлія Тимошенко під час наради з виробниками ліків та лікарських засобів, Україні доводиться боротися і з епідемією звичайного грипу, і з проявами нового пандемічного грипу.

Крім того, додала вона, боротися доводиться і з «ажіотажем та панікою», що їх викликає і створює «абсолютно несумлінна поведінка» «окремих політиків, окремих політичних сил і окремих чиновників».

Прем’єр також наголосила, що епідеміологічні показники та показники смертності на сьогодні значно нижчі, ніж у попередні роки.

МОЗ підтверджує 22 випадки нового грипу, 67 випадків смерті від грипу

Міністерство охорони здоров’я підтверджує 67 випадків смерті від різних різновидів грипу і гострих респіраторних вірусних захворювань в Україні, повідомив перший заступник міністра охорони здоров’я, керівник оперативного штабу Василь Лазоришинець.

При цьому зареєстровані 22 випадки захворювання на новий пандемічний грип А/H1N1.

За словами Лазоришинця, загалом на грип і гострі респіраторні вірусні інфекції захворіли близько 255 тисяч, із них у стаціонарі перебувають 15 тисяч людей і 170 осіб в інтенсивній терапії.

Учора ввечері МОЗ повідомляло про 60 випадків смерті від грипу й гострих респіраторних вірусних захворювань, а також ускладнень після них на кшталт пневмоній, починаючи з 19 жовтня, у Тернопільській, Івано-Франківській, Чернівецькій, Львівській і Волинській областях.

Іще в суботу повідомляли про смерть однієї людини, що хворіла на новий грип. Свіжіших даних про померлих від пандемічного грипу в Україні наразі немає.

Лазоришинець також повідомив, що статистика смертності від грипу і пневмонії в західних регіонах України суттєво не відрізняється від картини в попередні роки.

До України прибула перша партія «Таміфлю»

До України цієї ночі прибув літак із 300 тисячами упаковок препарату «Таміфлю», який може допомогти в боротьбі з грипом.

Літак зі Швейцарії з цією першою партією препарату зустрічали в аеропорті «Бориспіль» Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, голова Секретаріату Президента Віра Ульянченко і міністр закордонних справ Петро Порошенко.

Препарат закупили в швейцарської компанії-виробника «Гоффманн-Ля Рош» без посередників. За словами Петра Порошенка, це дало змогу заощадити 140 мільйонів гривень бюджетних коштів.

Уряд продовжить закуповувати «Таміфлю» – Тимошенко

Кабінет Міністрів має намір придбати ще кілька партій препарату «Таміфлю» для боротьби з епідемією грипу, заявила Юлія Тимошенко.

Зокрема, ще 300 тисяч доз планують закупити вже наступного тижня, сказала вона.

За її словами, партія ліків, що надійшла, і подальші, які залежно від необхідності за домовленістю з виробником купуватимуться щотижня, надходитимуть просто в лікарні, минувши аптеки, щоб уникнути зловживань при реалізації цього препарату.

«Не даємо в аптеки, оскільки переконані, що розпочнеться спекуляція, з людей почнуть дерти три шкури, і тому ми покладаємося сьогодні на лікарні, а в лікарнях препарат надаватиметься безкоштовно», – заявила Тимошенко.

«Таміфлю», одержувачем якого стало Міністерство охорони здоров’я, закупили за ціною в 67 гривень за упаковку.

За повідомленнями, це практично за собівартістю; оптова ціна упаковки цього препарату звичайно становить близько 31 долара.

Економія в 140 мільйонів гривень на 300 тисячах упаковок «Таміфлю», про яку говорили українські урядовці, означає, що на кожній із них заощадили майже 467 гривень, а відтак повна вартість однієї упаковки без спеціальної домовленості з виробником склала б для держави майже 534 гривні.

СБУ заявляє, що не закривала аптек

Служба безпеки під час перевірок 1-2 листопада виявила низку порушень в аптеках України, зокрема завищення ними цін на ліки, а також відсутність у них необхідних для лікування грипу й гострих респіраторних вірусних інфекцій препаратів. Про це повідомила речниця СБУ Марина Остапенко.

За її словами, метою перевірок було усунення перешкод і зловживань, які здійснювалися аптечними закладами щодо доступності медпрепаратів для громадян.

«У результаті перевірок СБУ склала 29 письмових актів», – сказала Остапенко. Ці акти направили в Міністерство охорони здоров’я для того, щоб невідкладно забезпечити аптечні заклади всіма необхідними медикаментами, а також щоб не допустити необґрунтованого подорожчання ліків.

Водночас Остапенко спростувала інформацію про нібито закриття 19 аптек. За її словами, ці аптеки працюють у звичайному режимі.

Раніше сьогодні перший заступник міністра охорони здоров’я Василь Лазоришинець повідомив, що СБУ закрила в Києвi 19 аптек, в яких не було необхiдного набору лiкiв.

Сусідні країни не закривали кордони з Україною через грип – МЗС


Особливих обмежень при виїзді громадян України до зарубіжних країн у зв’язку з епідемією грипу поки що немає, повідомив речник Міністерства закордонних справ Валерій Джигун.

«Наразі немає ніяких обмежень. Сусідні країни не закрили кордон», – наголосив прес-секретар.

Водночас, за його словами, у зв’язку з епідемією при перетині кордону планується ретельніший контроль пасажирів. «Буде більше обстеження людей, які перетинають кордон», – сказав Джигун.

Речник МЗС також зауважив, що медики мають можливість оперативно фіксувати підвищення температури тіла людини. Таким випадкам приділять особливу увагу. Крім того, за словами представника Міністерства, людей, які прибувають до України, також ретельно перевіряють.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG