Доступність посилання

ТОП новини

Черговий інцидент із ракетами Чорноморського флоту Росії


Емблема Чорноморського флоту Росії
Емблема Чорноморського флоту Росії

Севастополь – У Севастополі у вівторок стався черговий інцидент із військовослужбовцями Чорноморського флоту Росії. Представники місцевих правоохоронних органів знову затримала колону російського військового транспорту, яка без погодження з українською стороною перевозила боєприпаси.

Вони відслужили свій ресурс, і їх доправляли на утилізацію. Працівники севастопольських управлінь Державної автомобільної інспекції і Служби безпеки України затримали два тягачі з чотирма ракетами на кожному. Їх супроводжувала озброєна охорона.

Російські військові ігнорують «компетентні органи»

За даними військових джерел Радіо Свобода в Севастополі, командування Чорноморського флоту Росії не повідомило про пересування техніки відповідні служби Військово-морських Сил України, але отримало дозвіл Державтоінспекції на перевезення небезпечного вантажу. Згодом начальник севастопольської міліції цей дозвіл скасував. Як повідомив Центр зв’язків із громадськістю управління Міністерства внутрішніх справ у Севастополі, російські військові автомобілі рухалися «без узгодження пересування поза місцями дислокації з компетентними органами України».

Це і стало приводом для протестів з боку командування ЧФ Росії. Його речник, капітан 1-го рангу Андрій Крилов сказав Радіо Свобода: «Ми вважаємо, що це затримання безпідставне, бо всі дозволи й узгодження були зроблені. Дії співробітників ДАІ та СБУ абсолютно протиправні не тільки з точки зору міжнародних відносин, але й внутрішнього українського законодавства».

Попри вимоги українських правоохоронців, які вилучили документи на вантаж та транспорт Чорноморського флоту, обидва автомобілі продовжили свій рух вулицями міста. Правда, інші автомашини з ракетами на борту, за межі своєї військової частини не виїхали.

Чи змовчить МЗС України?

Як не дивно, але офіційної реакції на цей інцидент з боку центральної української влади у вівторок не було. Головний редактор інтернет-проекту «Флот-2017», військовий експерт Дмитро Тимчук в інтерв’ю Радіо Свобода сказав, що цей інцидент уже п’ятий за останні неповні півроку. Він ще раз свідчить про небажання російських військових виконувати вимоги українського законодавства і міжнародних угод.

Дмитро Тимчук звернув увагу на те, що цей інцидент стався після візиту нового міністра закордонних справ України Петра Порошенка до Москви. А перед цим українське зовнішньополітичне відомство не відреагувало на попередню спробу росіян без дозволу перевозити вулицями Севастополя боєприпаси.

Експерт назвав «хибною» позицію нового керівника МЗС України, який не реагує на порушення з боку російських військових. На думку Дмитра Тимчука, це не в інтересах України, а без відповідної дипломатичної реакції змусити командування і військових ЧФ Росії дотримуватися українських законів на території Криму буде неможливо.

(Севастополь – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG