Доступність посилання

ТОП новини

Президент Білорусі «вивчає» ситуацію в Україні напередодні виборів – експерт


Київ – Україну відвідує Президент Білорусі Олександр Лукашенко. У офіційній програмі – зустріч із представниками української влади та низка культурних заходів, зокрема відкриття в Україні Центру білоруської мови. Візит в інтерв’ю Радіо Свобода прокоментував аналітик інформаційної агенції «Контекст-медіа» Володимир Нагірний.

– Пане Нагірний, з чим, на вашу думку, їде в Україну президент Білорусі?

– Візит матиме кілька складових. По-перше, буде підписано кілька угод, що стосуються економічної співпраці, також буде обговорено та підписано документи про врегулювання питання кордону між Україною та Білоруссю та прикордонного співробітництва.

Другий момент – суто політичний. Він полягає в тому, що президент Білорусі вивчає ситуацію в Україні напередодні виборів і збирається «перекинути містки» від нинішньої влади до наступної, з точки зору інтересів білоруської сторони.

Третій момент, це те, що об’єктивно останнім часом білорусько-українське співробітництво інтенсифікувалось, Київ та Мінськ шукають все більше моментів у співпраці, які є цікавими для обох сторін.

Ще суттєвий момент – розвиток співробітництва України та Білорусі із Євросоюзом, реалізація програми «Східне партнерство». Україна є головним партнером в цій програмі, найкрупнішим об’єктом, що співпрацює з ЄС, однак ця програма для України не є такою, що задовольняє її амбіції. Для білорусів ця програма була б значно цікавішою, з точки зору взагалі початку більш-менш нормального діалогу з ЄС. Білорусь цікавить досвід та позиція України щодо цього співробітництва.

– Як щодо української сторони? Наскільки цей візит важливий для України?

– Для України надзвичайно важливе саме питання українсько-білоруського співробітництва, оскільки це природний наш союзник, країна-сусід, з якою є багато спільних інтересів і питань, починаючи зі співробітництва з ЄС, закінчуючи питаннями транзиту російських носіїв.

Україна та Білорусь – унікальні країни на європейському енергетичному ринку, оскільки вони є країнами-транзитерами між найбільшим споживачем та найбільшим виробником природного газу.

Крім цього, останнім часом зблизились позиції України та Білорусі з питань пострадянського простору. Позиція президента Ющенка та президента Лукашенка багато в чому співпали під час останнього саміту СНД. В цьому плані також є про що поговорити.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG