Доступність посилання

ТОП новини

Литву спочатку відвідала білоруська опозиція, потім президент Білорусі Олександр Лукашенко


Президент Білорусі Олександр Лукашенко зустрівся з президентом Литви Далею Грібаускайте. Вільнюс, 16 вересня 2009 р.
Президент Білорусі Олександр Лукашенко зустрівся з президентом Литви Далею Грібаускайте. Вільнюс, 16 вересня 2009 р.

Рига – 16 вересня Литву вперше за останні десять років відвідав з візитом президент Білорусі Олександр Лукашенко. Білоруській лідер зустрівся з президентом Литви Далею Грібаускайте, взяв участь у церемонії відкриття виставки «Білорусь ЕКСПО 2009», а також відвідав білорусько-литовський бізнес-форуму. У Литві не всі схвально ставляться до візиту Олександра Лукашенка, якого називають останнім диктатором Європи. Декілька акцій протесту, які відбулися у Вільнюсі, стали свідченням цього.

Візит Олександра Лукашенка до Литви співпав з Днем солідарності з білоруськими політичними в’язнями. Питання про їхнє звільнення порушили білоруські опозиціонери, які відвідали Вільнюс за два дні до візиту президента. Представники білоруської опозиції закликали литовське керівництво не забувати демократичні ідеали, привернули увагу до морального аспекту активізації відносин Литви з Білоруссю. На їхню думку, візит Лукашенка до Вільнюса – це загроза узаконення диктатора.

«Якщо після цієї зустрічі будуть звільнені політичні в’язні, якщо після цієї зустрічі будуть зареєстровані опозиційні політичні організації, то ми будемо говорити, що є прогрес», – зазначив лідер незареєстрованої партії «Білоруська християнська демократія» Павло Северінц.

Умови діалогу – наближення до європейських демократичних цінностей

Натомість прем’єр-міністр Литви Андріс Кубілюс зазначив, що Литва проводить стосовно Білорусі політику Євросоюзу, як і щодо інших країн-учасниць «Східного партнерства».

«Ми думаємо, що у поглядах білоруської влади на демократичні цінності потрібні зміни. Наступний рік дуже важливий для Білорусі – відбудуться президентські вибори і однією з умов діалогу з Європою стане відповідність закону про вибори у Білорусі європейським стандартам. Ми зацікавлені у тому, щоб Білорусь стала ближче до тих цінностей, які сповідує Європа», – зазначив Андріс Кубілюс.

Водночас Олександр Лукашенко заявив, що Білорусія має намір розвивати співробітництво з Литвою за різними напрямками. Особливо офіційний Мінськ зацікавлений у інтенсивнышому використанні можливостей Клайпедського порту для білоруських вантажів та розвитку співпраці у сфері морського транспорту. Литовська сторона також зацікавлена у активізації торговельно-економічної співпраці з Білоруссю.

Експерт Білоруського інституту стратегічних досліджень, політолог Денис Мельянцов вважає, що для Олександра Лукашенка візит до Вільнюса, окрім економічної складової, це ще один вихід у світ. Тим більше, що візит до Литви відбувається на тлі зближення білоруського лідера із Заходом.

У Вільнюсі президент Білорусі зустрівся з вищими посадовими особами Литви, окрім голови литовського парламенту. За день до візиту Олександра Лукашенка литовські парламентарії висловили недовіру голові Сейму Арунасу Валінскасу, якого підозрюють у дружніх зв’язках з керівником Каунаського злочинного угруповання Рональдом Михальським.

(Рига – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG