Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада ухвалила план протидії грипові


Верховна Рада затвердила першочергові заходи з протидії поширенню грипу – за ухвалення відповідної постанови проголосували 424 депутатів за мінімально необхідних 226.

Зокрема, парламент рекомендував уряду до 10 листопада підготувати зміни в державний бюджет, котрі передбачають виділення необхідних додаткових коштів для протидії грипу, забезпечити твердий контроль за цільовим використанням коштів, виділених на боротьбу проти епідемії, затвердити правила санітарної охорони території України, адаптовані до міжнародних медико-санітарних правил.

Постанова також передбачає рекомендації уряду – розробити єдині підходи з інформування населення про розвиток епідемічної ситуації, забезпечити систематичне оприлюднення відповідної інформації не рідше двох разів за день. Крім того, передбачається прискорити забезпечення регіонів тест-системами для діагностики грипу й інших медичних препаратів і забезпечити контроль за наявністю в аптеках необхідних лікарських засобів.

Верховна Рада також рекомендувала Кабміну терміново вирішити питання із закупівлі апаратів штучної вентиляції легенів імпортного виробництва, організувати контрольно-діагностичні пости в аеропортах, на залізничних вокзалах, на кордоні України, на кордонах областей, проголошених зонами епідемії.

Крім цього, постанова передбачає рекомендацію уряду з 1 листопада збільшити вчетверо посадовий оклад медичним співробітникам, задіяним у здійсненні заходів з боротьби з епідемією грипу, і забезпечити матеріальну допомогу в розмірі 100 тисяч гривень сім’ям медичних працівників, які загинули внаслідок захворювання, що виникло під час надання медичної допомоги населенню в період епідемії.

Передбачається, що Верховна Рада заслухає звіт Кабміну з виконання пропонованих заходів не пізніше 17 листопада.

В Українi вже 96 жертв грипу – голова профiльного парламентського комiтету

В Україні від грипу та його ускладнень померли 96 людей, заявила на засіданні Верховної Ради голова Комітету парламенту з питань охорони здоров’я Тетяна Бахтєєва.

За її словами, серед померлих шість лікарів, сім вагітних і дев’ять дітей.

Виступаючи з парламентської трибуни, Бахтєєва заявила, що в усiх регiонах вiдсутнi тестовi системи для визначення вiрусу, 200 дiагностичних апаратiв є тiльки в Києвi.

Крiм того, за словами голови профiльного комiтету, в регiонах вiдсутня необхiдна кiлькiсть апаратiв штучної вентиляцiї легенiв.

«Країна була не готовою до епiдемiї», – заявила Бахтєєва.

У прес-службi Мiнохорони здоров’я не пiдтвердили i не спростували цю iнформацiю, пославшись на те, що сьогодні вiдбудеться брифiнг головного державного санiтарного лiкаря Олександра Бiловола щодо ситуацiї, яка склалася iз захворюванiстю на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції ГРВI.

Вчора МОЗ повідомляв про 86 померлих від грипу та ГРВІ.

*****************************

Пам’ятка щодо грипу типу А/Н1N1

Кабінет Міністрів України видав Пам’ятку щодо грипу типу А/Н1N1.

Клінічні ознаки грипу типу А/H1N1: головний біль, біль у м’язах, біль у горлі, підвищення температури тіла, кашель, нежить, закладання носа, в окремих випадках – блювота і розлад шлунку.

Як можна заразитися вірусом грипу типу А/H1N1? Як довго є заразним хворий на так званий «свинячий грип»? Як запобігти зараженню грипом цього типу? На ці та інші запитання відповідь можна отримати у Пам’ятці, котру розміщено на Урядовому порталі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG