Доступність посилання

ТОП новини

Головний прокурор Гаазького трибуналу відвідав Белград, де почув усе теж саме


Сербія - Президент Борис Тадіч (ліворуч) під час зустрічі з головний прокурором Міжнародного трибуналу для колишньої Югославії Сержом Браммерцом (праворуч), Белград, 5 листопада 2009 року.
Сербія - Президент Борис Тадіч (ліворуч) під час зустрічі з головний прокурором Міжнародного трибуналу для колишньої Югославії Сержом Браммерцом (праворуч), Белград, 5 листопада 2009 року.

Белград – Головний прокурор Міжнародного трибуналу для колишньої Югославії Серж Браммерц завершив дводенний візит до Белграда. Він зустрівся з президентом Сербії Борисом Тадичем, прем’єр-міністром Мирком Цветковичем, головою Національної ради зі співпраці з Гаазьким трибуналом Расимом Ляїчем, а також із сербським прокурором у справах воєнних злочинів Владимиром Вукчевичем. Сербські керівники одностайно запевняли закордонного гостя, що Белград докладає всіх зусиль для завершення співробітництва з Трибуналом.

Однак, не було відповіді на запитання – коли будуть заарештовані генерал Ратко Младич, колишній командувач Збройних сил боснійських сербів та Ґоран Хаджич, колишній президент самопроголошеної сербської республіки на території Хорватії, яких Трибунал обвинувачує в скоєнні воєнних злочинів.

Головою Національної ради зі співпраці з Гаазьким трибуналом Расим Ляїч після переговорів зазначив: «Ми з прокурором Браммерцем обговорювали всі аспекти співробітництва з Трибуналом та спільно дійшли висновку, що немає перешкод коли йдеться про доступність архівів, документів та свідків. Відкритою залишається лише справа арешту двох обвинувачених. Ми очікуємо позитивний звіт прокурора, але не можемо з певністю сказати, що він підтвердить наше повне співробітництво поки Младич й Хаджич ще перебувають на волі».

Ультранаціоналісти підтримують Младича й Хаджича


Співрозмовники й цим разом запевняли головного прокурора Міжнародного трибуналу для колишньої Югославії, що невідомо де перебувають Младич та Хаджич. А Браммерц нагадав, що, згідно з даними Трибуналу, обвинувачені переховуються саме в Сербії. Адже тут перебувають їхні сім’ї та бізнесмени й політичні діячі, котрі відверто виступають проти співробітництва з Трубуналом. Сербські ультранаціоналістичні кола, зокрема Радикальна партія та до неї близькі газети, називають Младича «сербським героєм» й стверджують, що стане зрадником кожний, хто видасть генерала. На підставі таких заяв та матеріалів у пресі, дипломатичні оглядачі вважають, що Младича переховують у Сербії, а влада неспроможна заарештувати його.

Про результати візиту головний прокурор має подати доповідь Раді безпеки ООН та керівникам Євросоюзу. Від його доповіді безпосередньо залежить подальша процедура приєднання Сербії до Євросоюзу. В разі якщо він подасть позитивну оцінку співробітництва Белграда з Трибуналом, Брюссель міг би прискорити процес євроінтеграції Сербії. Важко сказати на чому сербські урядовці базують свій оптимізм і вже кілька років повторюють ті самі фрази, як і сьогодні. Одне й теж повторюють і з Брюсселя: приєднання до Євросоюзу обумовлене видачею обвинувачених.

(Белград – Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG