Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко звинувачує уряд у зриві співпраці з МВФ


Президент Віктор Ющенко звинувачує уряд в тому, що Міжнародний валютний фонд не дасть Україні чергового траншу кредиту.

Про це він сказав в інтерв’ю «5-му каналу» в неділю.

«Я переконаний, що МВФ не дасть Україні чергового траншу, тому що це повне ігнорування Меморандуму (підписаного з МВФ – ред.)», – наголосив Віктор Ющенко, додавши, що Кабінет Міністрів не виконав п’ять з шести пунктів своїх зобов’язань закріплених у Меморандумі.

Водночас Президент не бачить своєї провини через підписання ним закону про підвищення соціальних стандартів, незважаючи на заклик МВФ цього не робити.

«Ну, по-перше, я даю відповідь на джерела (фінансування підвищення зарплат та пенсій – ред.), які не ускладнюють ні роботу уряду, ні Міжнародного валютного фонду», – зауважив він, нагадавши, що вніс на розгляд парламенту законопроект по внесенню змін до держбюджету щодо знаходження такого фінансування.

Також Президент зауважив, що виконав вимогу Конституції та законів України, забезпечуючи людині базові соціальні стандарти.

Глава держави зазначив, що Прем’єр-міністр також підвищувала зарплати певним категоріям, які зазвичай беруть участь у виборах – поштарям, медикам, тощо. «Це не справедлива соціальна політика», – зауважив Президент. У той час, як акцентував Ющенко, його рішення стосувалось усіх людей України.

У неділю, 8 листопада, директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Домінік Стросс-Кан заявив, що Фонд відновить роботу з Україною тільки після призначених на січень 2010 року президентських виборів.

МВФ у листопаді 2008 року ухвалив надання Києву дворічної програми stand-by на суму близько 16,4 мільярда доларів і за цей період вже видав трьома траншами 10,5 мільярда доларів. У разі виконання умов програми МВФ обіцяв виділити Україні до кінця 2009 року ще 3,8 мільярда доларів.
XS
SM
MD
LG