Доступність посилання

ТОП новини

Злочин у Форт-Гуд


Приміщення бази Форт-Гуд, де 5 листопада сталася стрілянина
Приміщення бази Форт-Гуд, де 5 листопада сталася стрілянина

Нью-Йорк – Президент Сполучених Штатів Барак Обама і його дружина Мішель Обама сьогодні беруть участь у заупокійній службі у Форт-Гуд, де на території військової бази 13 вояків загинули від руки вбивці, армійського офіцера-медика. «Жахливим спалахом насильства» назвав цю трагедію президент Обама.

На дії майора Нідала Маліка Гасана американське суспільство реагує негативно. Тим більше, що, за всіма даними, з глузду він зненацька не з’їхав. Як стало відомо від сусідів і колег майора Гасана, він готувався до свого злочину заздалегідь, то не було імпульсивним якимось поштовхом. На території бази заборонено носити на собі вогнепальну зброю, але Гасан приніс туди два пістолети, з яких він потім стріляв.
Нідал Малік Гасан


По-друге, напередодні злочину він роздавав свої особисті речі, включно з екземплярами Корану, сусідам і приятелям, кажучи, що він готується до тривалої подорожі і ці речі йому вже не будуть потрібні. Крім того, за ним помічали постійне невдоволення.

Гасан засуджував зовнішню політику Сполучених Штатів, не бажав, щоб його відряджали до Афганістану, коли наказ уже був оголошений. У вільний від служби час майор Гасан розгулював по території Форт-Гуд в арабському вбранні. Це не забороняється, але він також займався пропагандою ісламу, намагаючись схилити до навернення у свою віру інших військовослужбовців.

Зв’язки з «Аль-Каїдою»?

«Шахідів»-самогубців майор Гасан порівнював із героями, тими, що своїм тілом накривали гранату, щоб урятувати товаришів.

За відомостями, отриманими нью-йоркською радіостанцією WABC, майор Гасан намагався нав’язати контакт із терористичною організацією «Аль-Каїда». Тож нічого дивного, що Ґлен Бек, популярний оглядач телемережі новин FoxNews, зауважив, що «не кожен мусульманин – терорист, але кожен терорист – мусульманин».

Сенатор Джозеф Ліберман, голова сенатської комісії з питань національної безпеки, заявив, що проведе спеціальні слухання, щоб встановити, чи злочин на території Форт-Гуд був терористичним актом.

Генерал Джордж Кейсі, начальник штабу сухопутних сил США, даючи інтерв’ю у програмі телекомпанії NBC «Зустріч із пресою», сказав, що його турбує можливість спалаху антипатії у збройних силах щодо вояків-мусульман, а їх там нараховується три з половиною тисячі: «Наша різноманітність, не лише у нашій армії, а й у країні взагалі, є нашою сильною стороною. І хоча ця трагедія жахлива, якщо її жертвою стане наша різноманітність, це ще страшніше».

Треба сказати, що ісламські лідери в Америці, як також військовослужбовці-мусульмани, засуджують злочин майора Гасана. Сенатор Ліндзі Ґрем, республіканець, в інтерв’ю програмі «Обличчям до країни» телекомпанії CBS сказав, що злочин мусульманина у Форт-Гуд «не має нічого спільного з релігією».

(Нью-Йорк – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG