Доступність посилання

ТОП новини

Меркель: шлях до поліпшення лежить через погіршення


Канцлер Німеччини Ангела Меркель під час виступу у Бундестазі, Берлін, 10 листопада 2009 р.
Канцлер Німеччини Ангела Меркель під час виступу у Бундестазі, Берлін, 10 листопада 2009 р.

Німеччина – Для канцлера Німеччини Анґели Меркель та її команди вже остаточно минули святкові дні – перемога на виборах і 20-та річниця падіння Берлінської стіни. Тепер настали суворі будні. У вівторок Меркель виступила в Бундестазі зі своєю першою урядовою заявою після переобрання на посаді канцлера.

Ані заспокійливих слів, ані щедрих обіцянок: у своїй промові канцлер Німеччини Анґела Меркель спробувала налаштувати країну на нелегкі часи.

«Усі наслідки кризи сягнуть нас наступного року. Правду можна висловити в одному реченні: проблеми спочатку збільшаться, перш ніж справи знову підуть на краще», – сказала Меркель.

Тому вона має намір усі сили кинути нині саме на подолання наслідків світової економічної кризи. На її думку, зараз слід провести ретельний аналіз ситуації, нічого не прикрашаючи і не приховуючи.

Небезпечні помилки

«Якщо ми за цих умов припустимося помилок, тоді їх буде майже неможливо виправити. Якщо ж ми все зробимо правильно, тоді Німеччина вийде з кризи ще потужнішою», – переконана німецький канцлер.

Меркель закликала опозицію, ділові кола, церкву й суспільство об’єднати зусилля й зробити Німеччину ще кращою.

До пріоритетів свого другого терміну перебування при владі вона, крім подолання наслідків кризи, віднесла також необхідність збільшити довіру між державою й громадянами, реформувати соціальні системи, сприяти запровадженню в світі нових правил для захисту довкілля, а також знайти баланс між свободою й безпекою.

Критика опозиції

Опозиція, звісно, не стала довго чекати і ще під час виступу Меркель почала відпускати критичні зауваження на адресу канцлера та її уряду.

Першим від опозиції взяв слово лідер фракції соціал-демократів у Бундестазі Франк-Вальтер Штайнмаєр. Він закинув новому урядові брак чіткої концепції і розкритикував наміри знизити податки при одночасному зростанні державної заборгованості.

«Те, що ви пропонуєте в коаліційній угоді, – це зовсім не та політика, яка може пожвавити кон’юнктуру. Це не назвати інакше, як обслуговування інтересів певних кіл. Мільйони людей бояться втратити роботу, а що робите ви? Ви роздаєте подарунки податковим радникам, багатим нащадкам, лікарям і готельним мережам», – заявив Штайнмаєр.

Прохання про підтримку

Із такою критикою Меркель не погодилася. На її переконання, в часи кризи не слід заощаджувати.

Вона визнала, що теоретично Німеччині потрібні найбільші в її історії заходи економії. Однак, додала канцлер, це не альтернатива.

Вона ще раз наголосила, що робить ставку на пожвавлення кон’юнктури й економічне зростання, і попросила Бундестаг іще до Різдва підтримати третій пакет антикризових заходів, який передбачає зменшення податкового тягаря на вісім з половиною мільярдів євро.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG