Доступність посилання

ТОП новини

«Форбз» перерахував сильних світу цього. Перший Обама, третій Путін, бін Ладен вище від Далай-лами і Медведєва


Барак Обама - номер один у списку «Форбз»
Барак Обама - номер один у списку «Форбз»

Прага – Американський діловий часопис «Форбз» уперше склав та оприлюднив у середу новий рейтинг – перелік 67 найвпливовіших людей світу. На першому місці опинився президент США Барак Обама, а на останньому з них, 67-му, венесуельський диктатор Уґо Чавес. Є у списку й кілька не зовсім звичайних імен. Насамперед «Форбз» намагається визначити, що він розуміє під силою впливу.

Всім у світі відомі переліки журналу «Форбз», які називають найбагатших людей світу. Тепер же він започаткував новий список –тих, хто має найбільше впливу у світі. Але як визначити цей вплив? Як духовний, як у релігійних лідерів? Тоді як його порівняти, наприклад, зі впливом світських діячів? Або ж із могутністю тих же злочинців, які є в переліку «Форбз»?

Редакція американського часопису признається, що билася над цим упродовж певного часу, допоки не визначила чотири головні критерії. Насамперед, який вплив має той чи інший діяч на величезні маси людей. По-друге, фінансові ресурси , якими розпоряджаються ці особи. По-третє, чи названі люди впливові відразу в кількох сферах. І по-четверте, як активно перелічені люди використовують цей свій вплив.

Ці критерії видають результати, що інколи здаються не зовсім коректними. Наприклад, Майкл Дюк, президент американської мережі універсамів «Вол-Март», займає восьме місце серед найвпливовіших людей світу, а шосте отримав мексиканський телекомунікаційний магнат Карлос Слім Елу, який сам на позицію відстав від співзасновників компанії «Ґуґл» Сергія Бріна та Ларі Пейджа.

І всі вони набагато вище від президента Росії Дмитра Медведєва, який тут 43-й. При цьому Медведєв лише на дві позиції попереду популярної ведучої американського телевізійного ток-шоу Опри Вінфрі. І він же, Медведєв, позаду віце-прем’єра російського уряду Ігоря Сєчина, близького спільника прем’єр-міністра Росії Володимира Путіна, що його інколи змальовують, як «пекельну силу» Кремля. За підрахунками «Форбз», саме ця людина, Сєчин, друга за впливом у Росії, будучи на 42-му місці – але далеко позаду самого Путіна, який займає третє місце у цьому всесвітньому списку.

Китайський лідер –найголовніший конкурент Обами

Керівник Китаю Ху Цзіньтао є другим у списку «Форбз». Це суттєвий факт, бо політичні коментатори починають трактувати Китай як єдиного реального конкурента всесвітньої надпотуги – США.

Один із найбільш суперечливих членів цього неофіційного клубу «найсильніших» світу цього – це мексиканський наркобарон Хоакін Ґусман. Ґузман, особистий статок якого оцінюють в один мільярд доларів, очолює наркокартель «Сіналоа». Він, як стверджують, ховається в горах на півночі Мексики, і за його голову влада країни обіцяє винагороду у 2 мільйони доларів. Мексика вже протестувала раніше проти включення Ґусмана журналом «Форбз»до переліку найбагатших людей світу.

До інших суперечливих постатей цього списку належить терористичний лідер Осама бін Ладен, який займає 37-ме місце, випереджаючи голову пакистанського уряду Юсафа Разу Ґілані (38-й), Далай-ламу (39-й) і верховного керівника Ірану Алі Хаменеї (40-й).

Серед жінок найвище місце у цьому рейтингу займає канцлер Німеччини Анґела Меркель (15-та), яка випереджає на дві сходинки держсекретаря США Гілларі Клінтон.

Українців у цьому переліку найвпливовіших у світі, за підрахунками «Форбз», немає.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG