Доступність посилання

ТОП новини

Найбагатші стали біднішими. У світі на 332 мільярдери менше


Архівне фото обгортки числа журналу Forbes зі списком мільярдерів за один із попередніх років
Архівне фото обгортки числа журналу Forbes зі списком мільярдерів за один із попередніх років

Прага – Минулого року їх було одна тисяча 125, нині їх всього 793 – от що робить один рік. У 2008-му їхні сукупні статки становили майже 4 з половиною трильйони доларів, а на сьогодні два трильйони просто щезли, як роса на сонці.

Уперше від 2003 року мільярдерів у світі стало менше, констатують видавці американського журналу Forbes.

Схоже, що скорочення мільярдерів – це щось подібне до зникнення певних видів флори і фауни… Від останнього потерпає вся планета, а від зменшення кількості мільярдерів – потерпає світова економіка.

Спочатку трішки загальної статистики:

  • Список мільярдерів журнал готує вже 23 роки поспіль.
  • Щоб потрапити до першої двадцятки цьогорічного списку світових мільярдерів журналу Forbes, слід обов’язково мати 14 мільярдів доларів (минулого року потрібно було 21 мільярд).
  • Серед цьогорічних 793 мільярдерів – 72 жінки (у 2008-му – 99 жінок були мільярдерами).
  • Середній вік цьогорічних багатіїв – майже 64 роки.


Місце найбагатшої на світі людини відвоював собі власник компанії Microsoft Білл Ґейтс. Хоча його статки скоротилися на 18 мільярдів, у нього ще залишилося мільярдів 40, отож він повернувся на найвищу сходинку багатіїв, де він раніше вже побував 13 років поспіль.

На другому місці американський фінансист Воррен Баффет, його статки цього року становлять 37 мільярдів.

Світова фінансова криза пограбувала мільярдерів

Представляючи цьогорічний список, видавець і редактор журналу Forbes Стівен Форбз сказав, що в 2009 році список мільярдерів рекордно скоротився та зменшилася кількість їхніх грошей, і все це через світову фінансову кризу.

Криза вдарила по нерухомості, по природних ресурсах. Криза вдарила по країнах, що розвиваються, і все це призвело до зменшення кількості мільярдерів у світі, каже Форбз: «Минулого року Росія мала 87 мільярдерів, цього року їх лише 32. Туреччина мала 35 мільярдерів, залишилося 13, Індія має 24, а мала 53. У Китаї було 42 мільярдери, сьогодні є лише 28».

Найбагатший українець – Віктор Пінчук

Четверо українців опинилося в лавах цьогорічних мільярдерів. Найбагатшим українцем вже є не Ринат Ахметов – ним став власник компанії «Інтерпайп» Віктор Пінчук. Його багатство нараховує 2,6 мільярда доларів, що дає йому 246-те місце в загальному рейтингу.

Ринат Ахметов завдяки кризі став другою найбагатшою особою в Україні, він посідає 397-ме місце в списку мільярдерів, його статки сягають 1,8 мільярда доларів.

Дніпропетровський бізнесмен, співвласник «Приватбанку» Ігор Коломойський опинився на 601-му місці багатіїв із 1,2 мільярда доларів. А партнер Коломойського Геннадій Боголюбов зайняв 647-ме місце із 1,1 мільярда доларів.

(Група «Приват» колись була власником радіо «Довіра», яке транслювало програми Радіо Свобода).

І Дерипаска став біднішим

Москва вже не є столицею мільярдерів – цю славу повернув собі Нью-Йорк. Фінансова криза добряче пройшлася по російських багатіях – Росія втратила третину своїх магнатів.

Старший редактор журналу «Форбз» Луїза Кроль пояснює: «Минулорічний найбагатший росіянин Олег Дерипаска, який входив до першої десятки, був змушений продати свої активи в кількох компаніях і його фінансово врятував російський уряд. Ми підрахували, що загалом олігархи вже отримали 11 мільярдів від російського уряду».

Цьогорічний найбагатший російський мільярдер – це 43-літній металургійний магнат Михайло Прохоров. Він «коштує», як кажуть у Росії, 9,5 мільярда доларів.

(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Ірина Халупа

    На Радіо Свобода від 1990 року. Редактор і ведуча передач «Україна і світ», «52:30 у різних вимірах», «Вечірня Свобода», «Українське коло», «30 хвилин у різних вимірах». У 2001–2007 роках заступник директора Української редакції. 2007–2011 роки – директор редакції. Жила в п’яти країнах. Люблю мови, подорожувати, українську літературу 1920-30-х років, мистецтво та старі фільми. Не терплю фальш і брехню. Щоб не збожеволіти від української політики – вишиваю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG