Доступність посилання

ТОП новини

Промисловість падає, але темпи уповільнились


Київ – 26 відсотків за 10 місяців. Саме настільки, за даними Державного комітету статистики, впало в Україні промислове виробництво. Ці цифри є найгіршими за останні 15 років. Що означають ці тенденції, і чого очікувати у майбутньому?

Найбільше падіння української промисловості відбувалося на початку року – на той час понад 30 відсотків. Тепер же ця цифра дещо скоротилася – трохи більше 26 відсотків. Такі результати урядовці називають очікуваними. Проте відзначають, що протягом останніх місяців ситуація покращується. Деякі галузі демонструють зростання, зауважує заступник міністра економіки Михайло Поживанов, і сьогодні є підстави сподіватися, що так буде й надалі.

«Починаючи із вересня, порівняно із минулими місяцями, по деяких галузях бачимо покращення. Це і легка промисловість, і виробництво продуктів харчування, і експортні галузі, гірничо-металургійний комплекс та машинобудування», – говорить урядовець.

Зважаючи на цю тенденцію, зазначає Михайло Поживанов, на кінець року Україна може скороти падіння промисловості до 20 відсотків. «Думаю, що ця цифра зменшиться і буде не більше 20 відсотків. Ці 6 відсотків ми зможемо десь перекрити», – каже він.

Динаміка покращуватиметься

Із тим, що динаміка промислового виробництва покращуватиметься, погоджуються й економічні експерти. Проте, наголошує директор Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло, це відбуватиметься насамперед через ефект статистичного порівняння. Оскільки порівнюватимуть із останніми місяцями минулого року, коли падіння промисловості било рекорди. Хоча, каже Жаліло, є й об’єктивні підстави для оптимізму.

«Йдеться про поліпшення у харчовій промисловості – це традиційне осіннє пожвавлення виробництва. Йдеться про повільне, проте стабільне відновлення металургії, про позитивну динаміку взагалі на внутрішньому ринку, – зазначає Жаліло. – Хоча це відновлення є дуже й дуже повільним. Значне занепокоєння сьогодні викликає ситуація у машинобудуванні. Ця галузь найбільше провалилася у період кризи. І темпи її відновлення дуже слабкі. Вона, фактично, перебуває сьогодні на рівні кризового дна».

Окрім машинобудування, значне зниження обсягів виробництва зафіксоване цього року у виробництві будівельних матеріалів та легкій промисловості. Найкращою ж динаміка є у виробництві коксу та нафтопродуктів.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG