Доступність посилання

ТОП новини

Депутати не дають Єханурову шансів


Юрій Єхануров
Юрій Єхануров

Київ – Близькими до нуля вважають у парламенті перспективи Юрія Єханурова бути призначеним на посаду міністра оборони. А фракція Партії регіонів не лише не збирається голосувати за призначення нового міністра, а й ініціює відставку голови уряду Юлії Тимошенко

Хоча офіційного подання на міністра оборони ще не було, парламентський комітет з питань національної безпеки та оборони вже рекомендував відхилити запропоновану Президентом на посаду кандидатуру Юрія Єханурова.

«Комітет приймає рішення за професійними ознаками, – зауважує голова комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони Анатолій Гриценко. – По-перше, Єхануров не виконав закон про скорочення збройних сил у 2008 році, а це неприпустимо для державного чиновника. По-друге, Єхануров приймав рішення з майнових питань у той період, коли це було заборонено розпорядженням уряду. Я переконаний, що якби Єхануров сам був прем’єр-міністром, а хтось із міністрів не виконав розпорядження, то він би порушив питання про відповідальність такого міністра. Тому все логічно».
Анатолій Гриценко

За словами Анатолія Гриценка, питання: чи буде до виборів президента призначено нового міністра оборони? – зараз повністю залежить від Президента Віктора Ющенка. «Він вніс кандидатуру, яка неприйнятна для жодної фракції, – каже Анатолій Гриценко. – Так спалюють політиків. Отже, Президент спалить Єханурова остаточно».

Компромат на екс-міністра – у суді...

Юрія Єханурова було звільнено з посади міністра оборони за звинуваченнями у корупції. Проте Генпрокуратура відмовила у порушенні проти екс-міністра кримінальної справи, ознайомившись із матеріалами, які надало Контрольно-ревізійне управління. У свою чергу, голова парламентського комітету з питань правової політики депутат-бютівець Сергій Міщенко вважає історію зі звинуваченнями ще не закінченою. За його словами, «на сьогоднішній день відносно цих матеріалів остаточне рішення не прийняте, тому що дії Генпрокуратури оскаржено в судах».

Про несприйняття кандидатури Юрія Єханурова кажуть і у фракції Партії регіонів. Навіть пропрезидентська частина НУНС ще не визначилася щодо президентської ж кандидатури. «Це питання відкрите, – зауважує голова депутатської групи «За Україну!» В’ячеслав Кириленко. – Будемо його обговорювати на засіданні групи, коли Президент офіційно внесе кандидатуру. Є різні думки з цього приводу: як позитивні, так і негативні. Я, з вашого дозволу, свою думку не буду оголошувати до того, як наша група ухвалить рішення».

Натомість представник Президента в парламенті Ігор Попов сподівається, що депутати можуть підтримати кандидатуру Юрія Єханурова після того, як він особистої проведе зустрічі із фракціями.

Парламент знову заблокують?

(Архівна фотографія, 2006 р.) Юлія Тимошенко і Віктор Янукович
Тим часом, фракція Партії регіонів розпочала консультації з іншими фракціями про відставку Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко за ігнорування закону про підвищення соціальних стандартів. При цьому регіонали заявляють, що якщо їм не вдасться відправити у відставку Тимошенко, то вони готові блокувати парламентську трибуну, якщо уряд й надалі не виконуватиме закон про підвищення соцстандартів.

Щодо законодавчої роботи, то у вівторок депутати розглядали законопроекти які відхилив Президент і не змогли подолати жодного вето глави держави. Зокрема, не набрали необхідної кількості голосів, а відтак були скасовані законопроекти про всеукраїнський референдум та про протидію хабарництву, що передбачав суворіше покарання за корупційні дії.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG