Доступність посилання

ТОП новини

У парламенті готуються до бюджетних боїв


(архівне фото)
(архівне фото)

Київ – Цього тижня у Верховній Раді можуть знову порушити питання про відставку уряду Юлії Тимошенко. Про це напередодні заявили представники опозиційної Партії регіонів. Також у фокусі уваги депутатів буде проект бюджету на наступний рік та подолання вето Президента на низку законопроектів, зокрема про надання мільярда на протиепідемічні заходи.

На засіданні 17 листопада депутати планують розглянути пропозиції Президента Віктора Ющенка до низки законопроектів, які він відхилив. Серед іншого, йдеться про зміни до закону «Про всеукраїнський референдум».

Також цього тижня депутати мають удруге розглянути законопроект про надання мільярда гривень на боротьбу з епідемією грипу. Президент наклав на нього вето, бо вважає, що цей закон може призвести до знецінення гривні.

За словами депутата-«нашоукраїнця» Андрія Парубія, одним із найважливіших питань роботи Верховної Ради стане розгляд проекту бюджету на наступний рік.

«Як відомо, попереднього разу урядовий проект не знайшов підтримки в залі за жодною позицією. Отже, цього тижня має бути знову подання проекту держбюджету. Адже термін його подачі вже давно минув. Але разом із тим необхідно, щоб уряд запропонував збалансований проект», – застерігає він.

Від соцстандартів до відставки прем’єра

Проте суперечки можуть виникнути і довкола виконання бюджету на цей рік. Адже Президент підписав закон про зміни до бюджету, який передбачає надати понад 800 мільйонів гривень на підвищення соціальних стандартів. Зрости мінімальна зарплата та прожитковий мінімум мали б уже з 1 листопада.

Урядовці обіцяли оскаржити цей законопроект у Конституційному Суді. Натомість «регіонали» вимагають виконання закону, а в іншому разі – відставки Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко.

Проте в БЮТ кажуть, що питання про недовіру урядові Тимошенко вже поставало неодноразово, проте до відставки справа не дійшла.

Спікер Володимир Литвин заявив, що його фракція не підтримуватиме відставку уряду – бо інакше буде не зрозуміло, хто несе відповідальність за стан справ у країні під час кризи. Натомість спікер запропонував вжити заходів, щоб уряд виконував закони.

Відставки не буде, призначення також

На думку керівника політичних програм Центру імені Разумкова Юрія Якименка, відставка урядові не загрожує.

«Теоретично в парламенті можуть проголосувати за недовіру урядові, – каже політолог. – Але що настане за цим? Для одного ситуативного голосування голоси можуть знайтися. Але для створення нової коаліції і формування нового уряду, то навряд чи це можливо до виборів. У такій ситуації уряд буде виконувати обов’язки до формування нової коаліції, а скоріш за все – до президентських виборів. Незрозуміло тоді, кому це буде на користь?»

Також цього тижня депутати можуть розглянути і призначення нового міністра оборони. Президент вніс на затвердження парламенту кандидатуру Юрія Єханурова, який уже очолював це відомство.

Проте голова парламентського комітету з питань нацбезпеки та оборони (і попередник Єханурова на посаді міністра) депутат Анатолій Гриценко заявив, що профільний комітет напевно рекомендуватиме відхилити президентське подання.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG