Доступність посилання

ТОП новини

Співпраця з НАТО не замінить вступу до нього


Київ – Уряд схвалив підписану Президентом річну національну програму співпраці Україна-НАТО. Чи означає це, що Ющенко й Тимошенко домовилися щодо зовнішньополітичних пріоритетів? Чи навпаки, річний план є лише ілюзією реальної підготовки України до входження в альянс? Думки експертів щодо цього розділилися.

Національну програму на 2010 рік Україна-НАТО розробляли одночасно декілька міністерств, фахівці РНБО та науковці. Цей документ регламентує оборонні, економічні, інформаційні та правові питання євроатлантичної інтеграції України, причому не лише на майбутній рік, але і в подальшій перспективі. Фактично він є заміною Плану дій з підготовки до членства в НАТО (ПДЧ), зазначає голова Атлантичної ради України Вадим Гречанінов.

«Програма повторює всі основні положення ПДЧ. Більше того, велику роль у ній приділено участі громадськості, чого раніше не було. Це є вимогою альянсу, вимогою Європи загалом, вимогою демократії», – наголошує Гречанінов.

За його словами, спільна позиція уряду і чинного Президента щодо членства в НАТО відображає процеси консолідації українського політикуму в питаннях національної безпеки. Хоча Вадим Гречанінов висловлює побоювання, що після виборів ситуація може змінитися.

Відсутність консенсусу в країні сприяє зовнішнім загрозам

Натомість директор Інституту зовнішньої політики Дипломатичної академії МЗС Григорій Перепелиця ніякої згоди у владі не бачить. Науковець наголошує, що зараз існує реальна небезпека підміни понять: оскільки у Програмі йдеться не про вступ України до НАТО, а про співпрацю з Альянсом.

«У світі, який стає багатополярним, тривають суперечки за сфери впливу, ситуація стає загрозливою, – зазначає експерт. – Тим часом зміст програми свідчить про відсутність консенсусу в українській владі. Бо в ній ідеться про реформування держави загалом, а не про конкретну мету – членство в НАТО».

Така зміна пріоритетів може законсервувати нинішній стан, коли Україна є беззахисною перед зовнішніми загрозами, і вона буде змушена гнатися у зовнішній політиці за Росією, яка сьогодні активніше співпрацює з НАТО, вважає Григорій Перепелиця.

Українське суспільство йде до євроінтеграції швидше за владу

Україна має стукати у двері НАТО, але робити в цьому ставку лише на консолідацію політичних еліт – нерозважливо, переконаний експерт Інституту політичних та етнонаціональних досліджень Олександр Дергачов.

«До НАТО Україну може наблизити лише зміна суспільних цінностей. Маємо парадокс: більшість населення та еліти не уявляють собі реальних національних інтересів і перспектив України», – зауважує пан Дергачов.

Цьогорічні дослідження фонду Демократичні ініціативи, Центру Разумкова та інших інституцій свідчать: підтримують членство України в НАТО близько 30 відсотків українців. Проте зміни в суспільстві тривають. Результати освітніх проектів Атлантичної ради України свідчать: зі 100 старшокласників із різних регіонів 95 у своїх есе про українську зовнішню політику підтримують ідею вступу до НАТО, не погоджуються з нею або вагаються лише 5. Дослідники говорять, що це демонструє настрої, які пануватимуть в українському суспільстві за декілька років. Однак до того часу Україна може втратити незалежність, якщо не інтегрується до міжнародних систем безпеки, вважають деякі експерти.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG