Доступність посилання

ТОП новини

У Ялті сьогодні – саміт глав урядів країн-членів СНД


Ялта – Сьогодні в Лівадійському палаці на півдні Криму пройде засідання Ради глав урядів країн-членів Співдружності незалежних держав. На саміт прибули урядові делегації усіх 11 країн СНД. Усі, за винятком Азербайджану, Туркменистану та Узбекистану, представлені на рівні прем’єр-міністрів. Як зазначають присутні в Ялті оглядачі, це один з найвищих за рівнем міжурядових самітів СНД за останні роки.

За повідомленням МЗС України, на засіданні Ради голів урядів країн-учасниць СНД в Ялті 20 листопада планується підписати 16 документів, переважно економічного характеру, загалом розглядатиметься понад 30 питань.

Крім того, заплановані кілька двосторонніх зустрічей прем’єр-міністрів та керівників делегацій між собою. Деякі з них пройшли уже вчора, в тому числі глав урядів України і Росії Юлії Тимошенко та Володимира Путіна.

Юлія Тимошенко з Володимиром Путіним домовилися між собою і посміялися над Віктором Ющенком та Міхеїлом Саакашвілі

Зустріч українського і російського прем’єрів розпочалася з понад тригодинним запізненням. Однак Володимир Путін компенсував Юлії Тимошенко довгі години чекання цілою низкою компліментів на її адресу, а також на адресу українського уряду.

Глава російського уряду заявив на підсумковій прес-конференції, що йому «комфортно» працювати з Юлією Тимошенко і що її уряд багато зробив для зміцнення українсько-російської співпраці. У свою чергу Прем’єр-міністр України заявила, що вважає «дуже реальними для двох країн» два досягнення: правильно збудовану тактику співпраці, а також те, що уряди почали правильно вибудовувати стратегію співпраці на десятиліття вперед.

Володимир Путін також повідомив, що розпорядився не штрафувати Україну за недобір законтрактованого природного газу і про намір «Газпрому» та «Нафтогазу України» домовитися про нові обсяги газу, які закуповуватиме України.

Водночас Юлія Тимошенко повідомила, що з нового року Україна отримуватиме на 60% коштів більше коштів за транспортування російського газу українською газотранспортною системою до Європи. Разом з тим, у 2010 році вже не діятиме 20% знижка на ціну російського газу для України.

На прес-конференції в Ялті Володимир Путін з іронією прокоментував візит в Україну Президента Грузії Міхеїла Саакашвілі, порадивши Віктору Ющенку зустрічатися з ним без краваток: «Краватки нині в ціні, не приведи Господи, щось станеться…». «Чим займалися наші колеги – гадки не маю, але, думаю, що двом президентам завжди є про що поговорити, щось обговорити. Бійці згадували минулі дні і битви, що разом продули вони», – сказав Володимир Путін під сміх Юлії Тимошенко.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

XS
SM
MD
LG