Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко на День Свободи закликає українців стати вільною нацією


Президент і кандидат на Президента, вітаючи українців із Днем Свободи в неділю, заявив: «Коли поміж хлібом і свободою народ обирає хліб, він зрештою втрачає все, в тому числі і хліб. Якщо народ обирає свободу, він матиме хліб, вирощений ним самим і ніким не відібраний».

«Але для цього народ у всій великій своїй масі повинен достеменно точно зрозуміти, хто він, із якого джерела походить, що відбувалося з ним, які травми пережито і як треба одужувати, щоб іти далі вперед», – сказав Віктор Ющенко в своєму виступі на урочистих заходах в Українському домі в Києві.

За словами Президента, за останні п’ять років він «прагнув повернутися до нашого джерела, яке упродовж десятиліть і століть засипалося різним піском і камінням».

«Ми разом підняли великі камінні брили. Це – тема Великого Голодомору, вбивства голодом 1932–1933 років нашого народу. Це – тема Єдиної рідної Помісної української Церкви. Це – тема нашої мови, культури, наших освіти, звичаїв, традицій. Це – тема нашої родини і наших сімейних цінностей. Це – тема наших великих імен і наших великих перемог, очищених від брехні і фальшувань. Очевидно, мова йде про працю велику і конче потрібну. Ця праця потребує мільйонів українських рук. Бо пояснює нам рідну природу, наше буття», – сказав голова держави.

«Пояснити це означає зрозуміти допущені помилки, взяти на себе відповідальність за минуле, нинішнє, майбутнє – і впевнено йти вперед. Зрештою, це означає стати вільною нацією. Назавжди. На сотні і тисячі років уперед. Наш рух до свободи тільки почався. Він продовжується», – впевнений Президент.

Віктор Ющенко пояснив мотиви своїх дій. За його словами, перший мотив – це демократія: «Демократія, яку я обстоював за будь-яких обставин і будь-якою ціною. Бо був і залишаюся глибоко переконаним, що тільки демократична Україна має перспективу територіальної цілісності і власної незалежності. Тільки демократична Україна».

Другим мотивом він назвав розвиток, при цьому звернувши увагу: «Йдеться про розвиток не лише буквальний, виражений фізично, у цифрах, але внутрішній – він непростий, і його дуже складно вимірювати».

«Наша тисячолітня мрія здійснилася – ми маємо власну державу. Тепер залишилося зробити найголовнішу справу – створити власну націю. Це третій, можливо, найголовніший мотив моєї роботи – створити націю відповідальних громадян, яких об’єднує рідна мова, рідна історія, власна культура, батьківська традиція, збережені звичаї наших предків, територіальна цілісність, національний суверенітет і спільна велика ціль майбутнього для всієї нації. Нинішня незавершеність багатьох із цих справ і процесів не означає неможливість їх завершення», – наголосив він.

«І ще одне – політичний рейтинг абсолютно не означає хибність політики. Не будемо забувати, що більшість часто помиляється. Я б уточнив – як правило, помиляється», – заявив також Ющенко.

Згадуючи про п’яту річницю Майдану, Президент звернув увагу: «Майдан ніколи і нікому не вдасться провести за гроші – що дуже важливо».

«Ніхто не зуміє применшити, принизити чи заперечити значення нашого Майдану. Його політичні і суспільні наслідки, безумовно, колосальні. Влада, яка не розумітиме суті цих процесів, неминуче отримає нові Майдани», – застеріг він.

«Майдан не був протистоянням людей… Майдан був прагненням свободи. Якщо Майдан не здобуде свободи, він повториться», – наголосив Президент.

Говорячи про майбутні президентські вибори, Ющенко, який кандидує на другий термін, згадав про «відповідальність кожного за те, що ти обираєш, яку систему цінностей, пріоритетів ти обираєш, і вже після цього – кого ти обираєш».

«Найважливіше, на мій погляд, сьогодні – не обміняти свободу на мішок «добробуту», який щедро обіцяють ті, хто претендує на найвищу посаду в українській державі», – попередив він.

Звертаючись до теми зовнішньої політики, голова держави наголосив: «Щоб вберегтися від катастроф, треба мати не лише чітку мету, але й силу і вміння не гнутися перед обставинами, твердо і невідступно захищати власні національні інтереси».

«У всьому мереживі міжнародних відносин Україна зобов’язана нарощувати і закріпляти свої позиції. Не як сателіта. Не як прохача. А як принципового, активного і наполегливого гравця… Безумовно, ми здатні на це. І нам треба розуміти всю складність і серйозність зовнішніх загроз», – вважає Віктор Ющенко.

«Наша довгострокова мета – повноцінне входження України до об’єднаної Європи, інтеграція у Європейський Союз і вступ до загальноєвропейської колективної безпеки», – додав він. При цьому в своєму виступі Президент жодного разу не згадав про курс України на вступ до НАТО, чи то пак до євроатлантичної системи безпеки.

«Сильна Україна у складі об’єднаної Європи – це також історичний порятунок для Росії і захист для неї від сповзання у трясовину, в якій загинула Російська імперія, а потім і Радянський Союз», – сказав також він.

22 листопада на пам’ять про початок подій осені 2004 року в Україні відзначають День Свободи. Його встановив Президент Віктор Ющенко своїм указом 2005 року.
XS
SM
MD
LG