Доступність посилання

ТОП новини

Парламент Іраку схвалив закон про вибори


Іракський парламент схвалив внесення змін до закону про вибори. Тепер закон має надійти на затвердження президентської ради.

Водночас депутати, близькі до одного з віце-президентів Таріка аль-Гашемі, заявляють, що він може вдруге ветувати документ.

Суніт Тарік аль-Гашемі раніше наклав вето на одну зі статей закону, вимагаючи передбачити в документі збільшення парламентського представництва іракських сунітів, що живуть за кордоном.

Конфлікт довкола нового закону про вибори може завадити проведенню парламентських виборів в Іраку, призначених на 18 січня.

В Іраку на цей час функції голови держави виконує колективний орган, президентська рада, який складається з президента і двох віце-президентів, що мають бути представниками всіх трьох основних релігійно-національних груп населення країни: іракських арабів-сунітів, іракських арабів-шиїтів та іракських курдів.

При цьому президентська рада Іраку може ухвалювати рішення тільки одноголосно; незгода одного з членів із якимсь рішенням означає вето на нього.
XS
SM
MD
LG