Доступність посилання

ТОП новини

В аеропорту «Бориспіль» не впустили до України двох росіян


Про «черговий інцидент» із громадянами Росії, що стався вчора, повідомило Міністерство закордонних справ цієї країни.

За словами заяви, українська влада не дозволила двом «російським ученим… узяти участь у міжнародній конференції, яка проводиться силами неурядових організацій і присвячена актуальним проблемам молодіжної політики в Україні і Росії».

«Судячи з усього, певним політичним силам в Україні вочевидь не до душі двосторонній діалог, який останнім часом поступово відновлюється і який спрямований на створення умов для повернення відносин у русло реального, взаємовигідного партнерства», – мовиться в коментарі.

Цей інцидент «яскраво висвітлив лицемірство тих державних чиновників, які на словах виступають за конструктивний діалог із Росією, а на ділі блокують двосторонні контакти», заявляє МЗС Росії і застерігає: «Відповідальним політикам у Києві варто б добре замислитися над можливими наслідками такої практики і вжити заходів на її щонайшвидше викорінення».

Прес-секретар Державної прикордонної служби України Сергій Астахов заявив учора в Києві, що прикордонники не впустили росіян «за дорученням правоохоронних органів».

Коментарів від інших українських відомств поки що немає.

Захід із назвою «Російсько-українська соціологічна конференція «Покоління-21 у Росії й Україні», на який прямували двоє недопущених росіян, проводить сьогодні в Києві московський Фонд гуманітарних зв’язків «Визнання».

Олена Міськова, одна з цих росіян, є генеральним директором цього Фонду і мала бути одним із модераторів конференції, разом із Дмитром Джангіровим, директором телеканалу «Київ». Другий із них, Володимир Фролов, є головою правління цього Фонду.

У програмі конференції анонсована низка доповідей: Лариса Паутова, експерт Фонду «Громадська думка», Росія: «Покоління-21 у Російській Федерації»; Ігор Задорін, керівник групи «ЦИРКОН» і виконавчий директор Агентства «Євразійський монітор», Росія: «Соціально-політичні настрої молоді країн СНД в умовах економічної кризи: схожість і відмінності. Інтеграційні орієнтації молоді Росії і України: з ким дружити, з ким об’єднуватися – думка покоління пост-СРСР»; Сергій Борисов, експерт Фонду «Визнання», Росія: «Мовна ситуація в середовищі молоді Криму»; Кость Бондаренко, директор Інституту міського управління імені Горшеніна, Україна: «Образи України очима дітей»; Микола Чурилов, директор Центру соціологічних і політичних досліджень «Соціс» і соціологічної компанії TNS, Україна: «Соціологічний портрет молодого українця»; Євген Копатько, соціолог компанії Research & Branding Group, Україна: «Історичні події і особи в оцінках молодих українців».

Фонд російсько-українських гуманітарних зв’язків «Визнання», створений раніше цього року, має головний офіс у Москві і українське представництво в Сімферополі в Криму.

Фонд називає себе некомерційною організацією, створеною з метою сприяти зміцненню російсько-українських зв’язків у галузі культури, науки, освіти і спорту, і заявляє, що діє на кошти від добровільних пожертв.

До відкриття сімферопольського представництва керівник Фонду Олена Міськова заявляла, що його місія – «заохотити зацікавленість кримського студентства, молоді до розвитку російсько-української співпраці в культурній, науковій, освітній, спортивній сферах». За її словами, Фонд «Визнання» має намір «допомагати молоді здобувати вищу освіту зі спеціалізацією, спрямованою на зміцнення співпраці» між Росією й Україною й надавати для цього «цільові й іменні стипендії».

Крім того, Фонд заявив про намір «надати підтримку науковій і творчій інтелігенції Криму, російським і українським некомерційним організаціям гуманітарного спрямування в проектах, спрямованих на зміцнення російсько-української співпраці».

Із такими ж формулюваннями російський фонд «Визнання» почав цього року діяльність і в Молдові, в якій після тривалого періоду влади комуністів перемогла прозахідна коаліція, і окремо в сепаратистському регіоні Молдови Придністров’ї.

За повідомленнями придністровських засобів інформації, там директор Фонду Олена Міськова заявила: «Ми працюємо там, де виникають проблеми з розвитком зв’язку з Російською Федерацією, зокрема, проблеми з російськомовним населенням».

Про діяльність цього Фонду вже писав наприкінці минулого місяця тижневик «Дзеркало тижня». Автор публікації висловила думку, що вже невдовзі керівники «Визнання» «отримають статус нев’їзних в Україну».
XS
SM
MD
LG