Доступність посилання

ТОП новини

До Києва з офіційним візитом прибуває президент Литви


Це перший візит Далі Ґрібаускайте до України за час її президентства.

Вона планує зустрітися з керівниками України, обговорити питання двосторонньої співпраці, зокрема, постачання до Литви української електроенергії, транспортні коридори тощо.

Даля Ґрібаускайте також візьме участь у церемонії вшанування пам’яті жертв Голодомору в Україні.

Однією з важливих тем українсько-литовських переговорів буде підписання угоди про безкоштовні литовські візи для українців, повідомив в ефірі Радіо Свобода посол Литви у Києві Альґірдас Кумжа.

Проте, за його словами, це будуть не шенгенські візи, а національні литовські. Такі візи видаватимуть безкоштовно громадянам України, які їдуть до Литви навчатися, працювати або ж переїздять на постійне місце проживання.

Угоду про такі візи сторони мають підписати сьогодні, сказав посол.

Ідеться про безкоштовність саме національних довгострокових віз типу D, які передбачають перебування в країні на термін понад 90 днів.

Такі візи видають особам, які отримують дозвіл на проживання в країні, а також тим, хто доведе необхідність прибути до неї для праці, навчання чи з іншою схожою тривалою метою.

Ці візи не дають права перебування в інших країнах, крім тієї, яка їх видала.

Для короткострокових поїздок (туристичних, приватних тощо), у тому числі багаторазових, Литва видає єдині шенгенські візи типу C, для перебування в них (та інших країнах «шенгенської зони») на термін до 90 днів протягом кожних 180 днів.

Адміністративний збір за обробку візової анкети на такі візи для громадян України становить, як і раніше, 35 євро (або в деяких випадках безкоштовно), відповідно до норм Євросоюзу та договору між ЄС і Україною про спрощення оформлення віз.

При цьому окремі країни-члени «шенгенської зони» не мають права самостійно змінювати чи скасовувати цю плату.
XS
SM
MD
LG