Доступність посилання

ТОП новини

Роковини Голодомору відзначають за океаном


Нью-Йорк – Українці у Сполучених Штатах і Канаді у листопаді щороку відзначають День пам’яті жертв українського Голодомору.

В Америці чільною подією була екуменічна урочиста служба-реквієм у ньюйоркському католицькому соборі Святого Патрика.

За традицією, з нагоди Дня пам’яті католицький архиєпископ Нью-Йорка надає цей кафедральний собор українцям, які з’їхалися з навколишніх штатів. Перед ними виступали церковні ієрархи, керівники українських організацій в Америці, законодавці, українські дипломати.

Сенатор Чарльз Шумер у своєму виступі назвав Голодомор «страшним Голокостом» і підкреслив роль української громади Америки у міжнародному поширенні правди про Голодомор.

Про це говорив і Олег Шамшур, посол України у Вашингтоні, закликаючи до «більшого міжнародного визнання геноцидного характеру Голоду 1932-33-го років». Шамшур нагадав присутнім про спорудження у Вашингтоні пам’ятника жертвам Голодомору. Меморіал мають відкрити 2013-го року. На думку Юрія Сергеєва, посла України в ООН, Голодомор є «чи не найчорнішою сторінкою української історії».

У Канаді, одній із небагатьох держав, які визнали Голодомор актом геноциду, українці започаткували інформаційну кампанію. Вони розсилають тисячі поштових листівок до посольств і консулатів країн світу із закликом визнати Голодомор актом геноциду. На листівці – портрет Рафаеля Лемкіна, правника, польського єврея, що пережив гітлерівський Голокост. Лемкіна вважають батьком конвенції ООН проти геноциду. Листівка містить уривок з промови Лемкіна 1953 року під назвою «Радянський геноцид в Україні», де мовиться про «знищення українського народу... як класичний приклад радянського геноциду».

Заява президента Обами з нагоди Дня пам’яті

Президент Сполучених Штатів Барак Обама опублікував спеціальну заяву до Дня пам’яті Голодомору.

Текст оприлюднила прес-служба Білого дому. Там зазначено, що Голодомор був наслідком свідомої політики сталінського режиму.

«Україна була житницею Європи. Українці могли б і самі прогодуватися і врятувати мільйони життів, якби їм дали змогу це зробити. Згадуючи це нещастя, ми вшановуємо пам’ять жертв...».

У заяві також мовиться: «Спогад про жертви рукотворної катастрофи Голодомору дає нам нагоду згадати про тих, хто відчуває на собі наслідки екстремізму й тиранії в усьому світі. Ми сподіваємося, що пам’ять про Голодомор допоможе у майбутньому запобігти подібній трагедії».
XS
SM
MD
LG