Доступність посилання

ТОП новини

«Вождеві» в центрі Києва таки «пришили» ніс та руку


Пам’ятник перед реставрацією
Пам’ятник перед реставрацією

Київ – Українські комуністи завершили реставрацію пам’ятника, пошкодженого у червні цього року активістами праворадикальних організацій. Постамент відновили після того, як уряд позбавив його статусу національного значення. Комуністи відкриють «новий-старий» пам’ятник «вождю світового пролетаріату» сьогодні під супровід двох мітингів. Заяви на їхнє проведення подали, крім прихильників Петра Симоненка, ще й представники правих організацій. Вони продовжують наполягати: комуністичній символіці – не місце у центрі столиці України.

Щоб «пришити» ніс та руку гранітному Ульянову, Компартії довелось докласти чимало зусиль. Підібрати схожий матеріал (а це спеціальний рідкісний вид граніту) та відшукати фахівців, які зуміють непомітно приклеїти відбиті частини. Таких майстрів КПУ знайшла у Київській облдержадміністрації.

«Це державна організація, вона знаходиться на Подолі та відноситься до міської адміністрації Києва. Навмисне з управління реставрації направили людей, спеціалістів на рівні кандидатів наук, які прекрасно виконали свою роботу», – розповів Радіо Свобода член столичного комітету Компартії Юрій Рушев.

Реставрація обійшлася в 100 тисяч доларів?

Реставрація пам’ятника обійшлася КПУ не безкоштовно. Секретар київського комітету комсомолу КПУ Віталіна Буткалюк запевнила Радіо Свобода, що гроші на реставрацію збирали з усієї України і люди виявили неабияку щедрість.

«Збирали щодня, великі суми люди клали, – сказала секретар комітету комсомолу КПУ. – Були дні, що по 8 тисяч гривень давали. Дуже багато було іноземців, вони кидали і по 100 доларів, і по 100 євро, різну свою валюту», – розповіла Буткалюк.

У скільки саме обійшлося відновлення споруди, у КПУ відмовчуються. Радіо Свобода попросило скульптора Олега Пінчука оцінити роботу його колег.

«Якщо приклеїти носа чи вухо, це все ж таки температура, і на клей воно не витримає. Треба було зрізати голову, ставити штир і кріпити цю голову. Тобто з куска каменю. Руку напевне аналогічно вирізали і вставляли цілий фрагмент. Це ювелірна тонка робота. Думаю, реставрація цього пам’ятника коштує близько 100 тисяч доларів», – вважає скульптор Пінчук.

Чи довго простоїть відреставрований пам’ятник Леніну в центрі Києва, залежить від міського голови Леоніда Черновецького. У серпні уряд затвердив новий список об’єктів культурної спадщини національного значення, в якому місця для гранітного Ілліча не знайшлося. Його передали Київській міській владі. Леонід Черновецький доручив київським комуністам реставрувати споруду за власний кошт. Таку позицію не поділяє заступник столичного мера Сергій Рудик.

«Мені соромно, що завтра цей пам’ятник буде відкритий, тому що я заступник мера. Сприяння з боку міської адміністрації було надано по відновленню цього пам’ятника. Але не фінансове. Організаційне – так. Не знаю, я б як мінімум захворів би, щоб не виконати цього розпорядження», – сказав в інтерв’ю Радіо Свобода Сергій Рудик.

Сьогодні представники близько 40 правих громадських організацій обіцяють вийти на мітинг до пам’ятника Леніну з вимогою демонтувати його. Водночас міська рада скерувала до суду позови стосовно заборони таких акцій, щоб уникнути можливих сутичок.
  • Зображення 16x9

    Ярина Матвійчук

    Приєдналася до команди «Голосу Америки» у 2014 році. Перед тим працювала в американському журналі National Geographic та на Радіо Свобода ведучою та редактором програми «Ранкова Свобода». У Києві волонтерила на «Радіо Марія» та в кіностудії Cinema House Group, у Гавані доглядала за хворими українськими дітьми в рамках проєкту «Україна – Куба». Розповідає, що любить книжки і поважає добре почуття гумору. Рецептом свого життя називає «Похвалу глупоті» Е. Роттердамського. Мріє покататися на всіх видах транспорту та спробувати їжу різних народів світу.

XS
SM
MD
LG