Доступність посилання

ТОП новини

Дубина: корегування формули визначення ціни на газ можливе


Олег Дубина (архівна фотографія)
Олег Дубина (архівна фотографія)

Голова правління Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» Олег Дубина заявляє, що формула розрахунку вартості газу підлягає обговоренню і корегуванню для оптимізації ціни на газ для України. Про це повідомляє прес-служба «Нафтогазу», уточнюючи слова Дубини.

«Водночас НАК «Нафтогаз України» поки що не отримав відповіді на свої пропозиції з боку російського «Газпрому» і продовжує переговорний процес», – цитує Дубину прес-центр українського державного холдингу.

Раніше під час прес-конференції голова правління НАКу заявив, що не бачить сенсу переглядати формули, за якими визначається ціна імпортного газу для України й ставка транзиту російського газу через територію Україну.

Дубина також закликав політиків не спекулювати на газових питаннях.

Голова правління НАКу наголосив, що «Нафтогаз України» в повному обсязі забезпечує країну газом, зазначивши при цьому, що конфліктів подібних тому, що трапився на початку 2009 року, не відбудеться.

Президент Віктор Ющенко виступає за перегляд формули розрахунку ціни на транзит газу між «Нафтогазом» й «Газпромом». Глава держави заявляє, що Україна цього року втратить 2,5 мільярда доларів через те, що при переговорах з Росією не наполягла на середньоєвропейській ціні за транзит газу.

«Нафтогаз» і «Газпром» внесли зміни до контракту


НАК «Нафтогаз України» і ВАТ «Газпром» внесли зміни у діючі контракти між компаніями про скорочення обсягу російського природного газу, що імпортується в 2009 році в Україну, з 40 до 33,51 мільярда кубічних метрів.

Про це повідомив голова правління НАК «Нафтогаз України» Олег Дубина сьогодні на прес-конференції в Кабінеті Міністрів України.

За його словами, з урахуванням передбаченої контрактами знижки за обсягами у розмірі 20 відсотків, фактично, Україна імпортує в 2009 році близько 27 мільярдів кубометрів російського газу.

Також Дубина зазначив, що в листопаді «Нафтогаз України» придбає близько 3,6 мільярда кубів, а в грудні – близько 4 мільярдів кубів російського газу.

Керівник «Нафтогазу» також повідомив, що в першому кварталі 2010 року Україна планує купити близько 7 мільярдів кубометрів газу з Росії.

Раніше офіційний представник ВАТ «Газпром» Сергій Купріянов в ефірі радіостанції «Ехо Москви» 25 листопада заявив, що в результаті підписаних 24 листопада доповнень до контракту, «Газпром» і «Нафтогаз» домовилися про зниження річних контрактних обсягів закупівлі газу в 2010 році.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG