Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Ющенко


Віктор Ющенко
Віктор Ющенко

Віктор Ющенко (56 років) щиро вірить, що на президентських виборах 2010 року здобуде перемогу. Він досить скептично говорить про різноманітні соціологічні дослідження, які йому пророкують провал по завершенні перегонів.
Віктор Андрійович переконаний: за п’ять років свого президентства він зробив для країни все, що від нього залежало.

Біографічні дані

Народився 23 лютого 1954 року у селі Хоружівка Недригайлівського району Сумської області. Батьки – сільські вчителі.
У 1975 році закінчив Тернопільський фінансово-економічний інститут. Розпочинав кар’єру із заступника головного бухгалтера колгоспу «40-річчя Жовтня» в селі Яворів Косівського району Івано-Франківської області. Служив у лавах Радянської армії, службу проходив у прикордонних військах на радянсько-турецькому кордоні недалеко від Ленінакану.

З 1976 по 1985 роки працював у системі Держбанку СРСР у Сумській області. Після – в його республіканській конторі у Києві.

З 1987 року Віктор Андрійович на запрошення Вадима Гетьмана перейшов до київського відділення Агропромбанку СРСР, а з 1990-го – заступник голови АКБ «Україна».

Через три роки Верховна Рада призначила його головою НБУ, а 22 грудня 1999 року – прем’єр-міністром України. Віктора Ющенка називають одним із «батьків» гривні.

У 1999 році партія «Реформи і порядок» запропонували Вікторові Андрійовичу балотуватися на посаду президентську посаду. Але той відмовився.

У лютому 2001 року разом із Президентом Леонідом Кучмою та головою Верховної Ради України підписав «заяву трьох», у якій засуджувалися учасники акції «Україна без Кучми!».

26 квітня 2001 року парламент відставив уряд Ющенка. Після – очолював українсько-російський інститут менеджменту і бізнесу ім. Б.Єльцина Міжрегіональної академії управління персоналом.

З липня 2001 року Ющенко – лідер блоку «Наша Україна». Був членом наглядової ради Благодійного фонду «Соціальний захист», який очолював Олександр Волков.

На парламентських виборах 2002 року блок «Наша Україна» на чолі із Віктором Ющенком отримав підтримку 24,7% виборців.

У липні 2004 року блок Юлії Тимошенко і блок Віктора Ющенко підписали угоду про утворення коаліції «Сила народу» і підтримки Віктора Андрійовича під час президентських перегонів.

У вересні 2004 року лідера «Нашої України» було терміново доставлено в австрійську лікарню «Рудольфвінерхаус», де йому було діагностовано отруєння діоксином. Згодом саме факт отруєння Віктора Ющенка зіграв одну із ключових ролей під час його протистояння із лідером Партії регіонів Віктором Януковичем. Утім, і дотепер факт отруєння Ющенка Генеральна прокуратура України не підтвердила, як і не назвала імена тих, хто причетний до цього.

Після того, як за результатами ЦВК у другому турі президентських виборів 2004 року переможцем перегонів було визнано Віктора Януковича, Віктор Ющенко та його команда звернулися із апеляцією до Верховного Суду України. Причина – численні порушення виборчого законодавства. Паралельно із цим в Україні почалися акції протесту, які згодом були названі Помаранчевою революцією. Суд скасував результати другого туру виборів і призначив повторні вибори.

26 грудня 2004 року Віктора Ющенко було визнано переможцем повторного туру голосування за Президента України. За нього проголосувало 51, 99%.

22 січня 2005 року відбулася інаугурація Президента Ющенка.

У жовтні 2009 року самовисунувся кандидатом у Президенти України. У листопаді своє рішення про підтримку Віктора Ющенка оголосила і партія «Наша Україна».

Партійна діяльність

У 1996 році Віктор Ющенко був серед тих, хто стояв біля витоків Народно-демократичної партії України. Іван Плющ стверджує, що Віктор Андрійович навіть був у лавах цієї партії, але потім відійшов від неї.
Але членство в НДП неодноразово спростовувалося самим Віктором Ющенком.
У листопаді 2008 року обраний головою партії «Народний Союз «Наша Україна».
У червні 2009 року НСНУ перейменована в «Нашу Україну».

Нагороди і відзнаки

У 1997 році за рейтингом впливового фінансового журналу Global Finance Віктор Ющенко увійшов до шістки найкращих банкірів світу.
Нагороджений орденом «За заслуги» ІІІ ступеня, орденами короля Томислава зі стрічкою і Великою Даницею (Хорватія), Білої Троянди (Фінляндія), Білого Орла (Польща), Вітаутаса Великого (Литва), Трьох Зірок (Лавтія), Лицарів Гробу Господнього (Єрусалим), орденом Української Православної Церкви преподобних Антонія і Феодосія Києво-Печерських І ступеня.
Заслужений економіст України.
Лауреат Державної премії України.

Сім’я

Одружений. Має другий шлюб.
Перша дружина – Світлана Колесник. Разом виховали доньку Віталіну та сина Андрія.
Друга дружина – Катерина Чумаченко, народжена у США. У другому шлюбі народилося троє дітей – Софія, Христина і Тарас.
Має трьох онуків.

Матеріальні статки

У 2008 році Віктор Ющенко заробив 1 млн. 41 тис. грн. Із них – 492 тис. грн.. – заробітна плата, 549 – дивіденди, проценти, роялті. Він володіє землею (13 га), кватирою (371, 9 кв. м.), будинком (656 кв. м.), мотоцикл Harley Davidson 1942 року випуску і запорожець ЗАЗ-965А.
Катерина Ющенко отримала минулого року 549 тис. грн., із яких 455,9 тис. грн. – доходи від підприємницької діяльності, 93, 3 тис. грн. – дивіденди, проценти, роялті. Дружина Президента має землю (1633,5 кв. м.) та квартиру (300 кв. м.).

Програмні засади

Державний устрій
Проведення виборів до Верховної Ради за відкритими списками, а до місцевих рад – за мажоритарною системою.
Скасування недоторканність депутатів, суддів та Президента, скорочення кількості народних депутатів.
Надання громадянам права відкликати суддів, звертатися за захистом до Конституційного Суду України.
Створення Антикорупційного бюро, яке буде наділене особливими повноваженнями з перевірки і притягнення до відповідальності високопосадовців.

Економіка
Запровадження податку на розкіш.
Узгодження податкового і бухгалтерського обліку.
Визначення спеціальних податкових судів, що спеціалізуватимуться на вирішенні податкових, митних та інших фіскальних спорів.
Децентралізація ресурсів.
Запровадження прозорого ринку землі.
Модернізація національної газотранспортної системи та інтеграція її до європейської системи газопостачання.

Гуманітарна політика
Виплата компенсації у вигляді доплат до пенсій жертвам сталінського режиму у
Зовнішня політика і безпека
Набуття Україною членства в ЄС.
Виведення Чорноморського флоту Російської Федерації у 2017 році.

Соціальна політика
Законодавче визначення і встановлення прозорої формули визначення розміру зарплат і пенсій.
Визначення розміру пенсії відповідно до трудового стажу та заробітку.
При рівняння статусу працівників сфери освіти, культури, охорони здоров’я буде прирівняний до статусу державного службовця.

Програма Президента України Віктора Ющенка
XS
SM
MD
LG