Доступність посилання

ТОП новини

Експерти прогнозують нові звільнення на Донеччині


Донецьк – Одужання економіки може обернутись для жителів Донецької області новим соціальним потрясінням. Більше 80 % населення регіону задіяні на великих підприємствах, що змушені модернізувати виробництво, щоб залишатись конкурентоспроможними на світовому ринку. Нові технології потребують менше робочих рук. Тому майже три чверті зайнятих у металургійній, вугільній і машинобудівній промисловості може залишитись без роботи. Такого висновку дійшли експерти п’ятої регіональної практичної конференції «Підприємництво і криза», яка днями завершилась у Донецьку.

Майже рік тому Донеччина переживала хвилю масових скорочень на великих підприємствах, викликану бажанням власників оптимізувати витрати виробництв. Згодом великий бізнес почав розуміти: для того, щоб гідно конкурувати з іншими державами на світовому ринку, доведеться поступово міняти технології на новіші й ефективніші.

«Ми або залишимось у кризі, і стагнація виробництва триватиме і надалі, або будемо виходити з кризи шляхом модернізації великих підприємств», – говорить народний депутат Ксенія Ляпіна.

«Шокова терапія» може стати причиною соціальних потрясінь

Проте така «шокова терапія» для економіки може стати причиною соціальних потрясінь.Значно зменшаться потреби тяжкої промисловості в кадрах. Оскільки звільнення триватимуть більш-менш поступово, люди зможуть зорієнтуватись на ринку праці.

Фахівці конференції радять колишнім металургам і гірникам шукати себе у малому бізнесі. Щоправда, започаткувати його на Донеччині не так уже й просто. Підприємець Вікторія Шинкова вже два роки намагається переоформити документи на землю. Вона каже, що чиновники не цураються ніяких способів поповнення бюджету і власної кишені.

«Виник серед підприємців навіть такий термін – прокурорський бізнес», – розповідає підприємець.

Підприємці скаржаться і на мінливу політику держави стосовно маленьких господарств. Фермер Олексій Стародуб спеціалізується на виробництві м’яса.

«Ми не впевнені, що завтра (а таке було вже не один раз) не закуплять із гренландських штолень стратегічний запас НАТО, не привезуть сюди в Україну і не нагодують електорат», – каже Стародуб.

Поки що малий бізнес вважає за краще вирішувати свої проблеми самотужки, і найчастіше – за допомогою хабара, стверджує підприємець Петро Тутов. Та на його думку, нова генерація людей, які змушені шукати своє місце у малому бізнесі через відсутність іншої роботи, будуть достатньо зацікавленими, щоб захищати свої права.
XS
SM
MD
LG