Доступність посилання

ТОП новини

Нацпрограма боротьби зі СНІДом профінансована на 40% – Міжнародний альянс


Національна програма подолання епідемії ВІЛ/СНІДу цього року профінансована лише на сорок відсотків. Про це сьогодні на всеукраїнській акції «SOS! Врятуй Україну від СНІДу» в Києві заявив керівник представництва Міжнародного альянсу з ВІЛ/СНІД в Україні Андрій Клепіков.

«Із державного бюджету коштів виділяється значно менші, ніж заплановано. Якщо бюджет Національної програми складає 3,7 мільйона гривень на 5 років, – то у поточному році виділено 40 відсотків від запланованих коштів. З огляду на девальвацію гривні, ця сума уже зменшилась майже наполовину». – сказав Клепіков.

Зі свого боку, голова Всеукраїнської мережі ВІЛ-позитивних Володимир Жовтяк заявив: незважаючи на те, що у лютому поточного року Верховна Рада ухвалила нову Національну програму з протидії ВІЛСНІДу, «обсяги її фактичного фінансування з держбюджету удвічі менші».

«Негативна тенденція закладена і у проекті Держбюджету-2010. До того ж, ці кошти витрачаються неефективно, наприклад, закупівля ліків для ВІЛ-позитивних відбувається по корупційних схемах за завищеними цінами. Коштів на заходи з профілактики поширення ВІЛ фактично не передбачено», – сказав Жовтяк.

Водночас, як повідомив керівник представництва Міжнародного альянсу з ВІЛ/СНІД в Україні, за фінансової підтримки Глобального фонду для боротьби зі СНІД-ом, в Україні успішно здійснена 5-річна програма лікування ВІЛ-позитивних (2004 – 2009 роки). Глобальний фонд вклав 98 мільйонів доларів для реалізації програми в Україні, заявив Андрій Клепіков.
XS
SM
MD
LG