Доступність посилання

ТОП новини

ЄС радіє набранню чинності Лісабонської угоди


Брюссель – У вівторок офіційно набув чинності Лісабонський договір, який робить Європейський Союз єдиним цілим та змінює роботу його основних установ. Новообраний президент Європейської ради, разом із головами Єврокомісії та Європарламенту, відсвяткували у столиці Португалії Лісабоні початок реформування об’єднаної Європи.

Очікують, що із набранням чинності Лісабонської угоди співдружність двадцяти семи європейських держав має стати динамічнішою і мати більше впливу на світовій арені – насамперед тому, що цей новий документ забороняє окремим країнам-членам накладати своє «вето» під час ухвалення рішень у більш як п’ятдесяти галузях.

Найбільше від Лісабонської угоди виграє Європарламент, оскільки він отримує значно більше повноважень – зокрема, те що відтепер усі рішення, ухвалені більшістю країн ЄС на самітах, мають отримати ще й «зелене світло» Європейського парламенту. Його депутати також матимуть особливий вплив у питаннях юридичного співробітництва, охорони правопорядку, імміграції, сільського господарства і допомоги регіонам Євросоюзу, які мають ті чи інші труднощі.

Водночас, щоб збалансувати владу, Лісабонська угода все ж залишає право «вето» країнам-членам у питаннях зовнішньої політики та соціально-економічній сфері.

Право на петиції

Інша відмінність нинішньої угоди у тому, що більше можливостей впливати на те, що діється у установах Брюсселя, матимуть і прості громадяни.

«Лісабонська угода ставить саме звичайних громадян у центр всього європейського проекту, – каже представниця Єврокомісії Пія Аренкільде Гансен. – Ми задоволені, адже тепер матимемо правильні установи, що діятимуть у стабільному ритмі. Це нам дасть можливість зосередитися на тому, що турбує простих громадян. Процеси ухвалення рішень тепер будуть ефективнішими, а демократична звітність – значно вищою».

Лісабонська угода надає громадянам право на прямі звернення та скарги. Наприклад, якщо мільйон європейців із країн-членів звертається з петицією щодо тієї чи іншої проблеми до євроустанов, то Єврокомісія повинна одразу відреагувати і відрапортувати про хід роботи та ухвалення рішень.

Водночас якщо директиви, що надходитимуть із Брюсселя до місцевих парламентів та урядів, будуть ними опротестовані, то європейські установи будуть змушені їх іще раз переглянути.

Нові європосади і відмова від членства в ЄС


Серед інших моментів Лісабонської угоди – запровадження чільної адміністративної посади постійного президента Європейської ради, що головуватиме на самітах, а також виступатиме в представницькій ролі від імені ЄС.

Інша зміна – це створення нової посади в зовнішньополітичній галузі, а саме верховного представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки, що водночас буде ще й віце-президентом Єврокомісії.

І ще один важливий новий елемент Лісабонської угоди – це право будь-якої з країн-членів вийти зі складу європейської співдружності.

(Брюссель – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG