Доступність посилання

ТОП новини

Обама пошле до Афганістану нові війська


Афганістан - американські морські піхотинці поветаються на базу після патрулювання м. Лакарі в провінції Гільменд, 21 листопада 2009 року.
Афганістан - американські морські піхотинці поветаються на базу після патрулювання м. Лакарі в провінції Гільменд, 21 листопада 2009 року.

Нью-Йорк – Президент Сполучених Штатів Барак Обама вирішив направити до Афганістану додатковий контингент військ, повідомляють американські урядовці. Сам Барак Обама оголосить про це пізніше у вівторок.

Формально президент іще має оголосити це на виступі у військовій академії Вест-Пойнт у вівторок увечері, коли в Києві вже буде глибока ніч на середу. Але представники адміністрації Білого дому неофіційно повідомляли, що йдеться про збільшення контингенту приблизно на 30 тисяч вояків протягом півроку.

Нині в Афганістані перебуває десь 68-тисячне американське військо, тож наслідком підсилення там воюватиме вже майже стотисячна армія зі США.

Підкріплення просив надіслати командувач американських і міжнародних військ в Афганістані американський генерал Станлі МакКрістал. Інакше, казав він, перемога над рухом «Талібан» буде неможлива. Щоправда, генерал називав цифру 40 тисяч, тож його прохання, як виглядає, задовольнять приблизно на три чверті.

Неоднозначне ставлення до ініціатив Обами

На думку оглядачів, промова Обами у Вест-Пойнті має показати, чи здатний президент схилити на свій бік громадську думку, враховуючи загальне невдоволення у суспільстві війною в Афганістані. Адже вона триває вже вісім років, а «світла у кінці тунелю» поки що не видно.

Законодавці у Конгресі, які мають надавати додаткові кошти на ведення війни, по-різному ставляться до рішення демократа Обами. Підтримують його президентові суперники-республіканці, а от демократи, які становлять більшість в обох палатах Конгресу, висловлюють скептицизм. Вони назагал не схвалюють поглиблення війни в Афганістані і вимагають від президента назвати орієнтовну дату кінця воєнних дій.

Прес-секретар Білого дому Роберт Ґіббз на брифінгу для репортерів сказав, що президент у своїй промові наголосить: відрядження нового контингенту не означає безкінечної участі у війні. Кінцева мета – знищити талібів і підготувати афганську армію і сили безпеки так, щоб вони могли самі підтримати стабільність своєї країни.

Союзники не поспішають теж надати війська


Підготовляючи свою промову, Обама у понеділок обдзвонив союзників, інформуючи їх про своє рішення. Як стверджує «Нью-Йорк Таймз», Обама 40 хвилин розмовляв із президентом Франції, але Ніколя Саркозі дав зрозуміти, що не має змоги надсилати нове підкріплення до Афганістану. Там нині діють близько 4 тисяч французьких солдатів.

А прем’єр-міністр Великої Британії Ґордон Браун пообіцяв відрядити ще 500 вояків; нині там є 10 тисяч британців.

За повідомленнями, військовий контингент США в Афганістані налічує на цей час близько 67 тисяч військовослужбовців, а кількість військових із інших країн – близько 42 тисяч.

Багатонаціональні Міжнародні сили сприяння безпеці (ISAF), близько половини яких складають війська США і в яких беруть участь загалом 43 країни, перебувають в Афганістані за мандатом Ради безпеки ООН і під командуванням НАТО.

Американські війська також беруть участь в Афганістані в окремій Операції «Тривала свобода» в складі коаліції під проводом США, що складається переважно з американських і афганських урядових військ.

(Нью-Йорк – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG