Доступність посилання

ТОП новини

«До встановлення безвізової зони Україні ще потрібні довгі роки» – брюссельський експерт


Брюссель – На саміт «Україна – ЄС», який має відбутися цього тижня Київ планує домовитися про підготовку дорожньої карти щодо безвізового режиму із країнами Євросоюзу. Про це повідомили у Секретарі Президента України. Проте, на думку європейських експертів, українцям не варто очікувати швидкого втілення таких планів. «Попереду в України ще довга та терниста дорога», – зазначив у розмові з Радіо Свобода політичний аналітик із брюссельського Центру досліджень європейської політики Пйотр Мацей-Качинський

– Чи слід чекати від саміту «поштовху» в питанні безвізових відносин України та ЄС? Секретаріат Президента України натякає на початок підготовки «дорожньої карти» для досягнення цієї мети?

– Я вважаю, що найвірогіднішим зрушенням у питаннях віз протягом саміту може бути обіцянка з боку представників Євросоюзу, що одного дня громадяни України подорожуватимуть об’єднаною Європою без віз. Інше, чого ще можуть досягти, – це розширення категорій громадян, на яких поширюватиметься спрощений, або й безвізовий режим. Йдеться про такі групи людей, як студенти, підприємці та інші. Це і все, що наразі можливо, а окрім загальних обіцянок скасування віх для українців, навряд чи щось ще станеться. Якихось особливих директив у цьому питанні не ухвалюватимуть, адже відомо, скільки ще Україні слід зробити для встановлення безвізового режиму з Євросоюзом. Можливо, що заяви Секретаріату Ющенка насамперед стосуються рішень щодо вартості віз на поїздки до ЄС?

– Але ж у останніх анонсах Секретаріату Віктора Ющенка щодо саміту, йшлося про початок підготовки саме «дорожньої карти» на перехід до безвізового режиму із Євросоюзом...


– Думаю, все залежить від того, що саме мається на увазі. Протягом саміту, можливо, і прозвучить декларація, що на якомусь етапі з Україною буде встановлений такий режим. Вочевидь, Секретаріат Президента сприймає це по-своєму і вважає, що коли йдеться про безвізовий режим, то для цього слід готувати «дорожню карту». Але, очевидно, європейська позиція дещо інша, тому, можливо, це тільки різні інтерпретації одного і того ж факту.

– Декілька балканських країн вже цього року матимуть можливість їздити до ЄС без віз. Тож, що ще потрібно зробити Києву, аби українські громадяни також отримали таку можливість?

– Для входження України до політики безвізового режиму із Євросоюзом, їй треба втілити у життя досить важливі реформи. Особливо це стосується її кордонів, адже відомо, що Україна має великий відрізок спільного кордону із Росією, Молдовою та іншими державами. Також у неї є морські кордони чималої протяжності. Всі вони мають бути добре захищені за стандартами Західної Європи. Водночас, слід організувати нову паспортну систему та втілити інші реформи, які до того ж, вимагають багато часу. На все це потрібні роки. А такі речі, як нинішня президентська кампанія відволікають українців від приготувань, аби відповідати критеріям, необхідним для встановлення безвізової зони з ЄС.

(Брюссель – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG