Доступність посилання

ТОП новини

Рівненщина: Камінь спотикання – земля


Рівне – Сьогодні День місцевого самоврядування – свято громад і тих, кому вони довіряють провадити справи на своїх територіях. Посада сільського голови – для одних величезна відповідальність, для інших величезна спокуса. Це засвідчують і сотні фактів викриття голів-хабарників, і судові справи, подібні тим, у яких фігурує Красносільська сільська рада, що на Рівненщині.

Красносільський сільський голова Марія Грицовець пережила п’ятирічку переслідувань і судових засідань. Однак нині в її руках – остаточний судовий вердикт Львівського апеляційного адміністративного суду: «негайно поновити на роботі».

У 2002 році за Марію Грицовець проголосували майже 70 відсотків виборців трьох сіл, що належать до Красносільської сільради Гощанського району. Приступивши до роботи, вона виявила низку порушень у розпаюванні землі. Сільрада вклала сумнівні орендні угоди з агрофірмою «Мир» – на землю, ставки і майно, але агрофірма за ту оренду майже нічого не сплачувала.

Красносільські махінатори

«Коли дали землі під забудову й люди вже побудували там будинки, виявилось, що на тих ділянках – земельні паї», – розповідає Марія Грицовець. На землях запасу голова віднайшла 15 прихованих паїв.

Голова спробувала розірвати угоди. Тоді дві третини депутатів – працівники агрофірми – зібрали сесію за відсутності Марії Грицовець і проголосували за відставку сільського голови. Виконувачкою обов’язків голови призначили одну з депутаток. Замки поміняли, рахунки заблокували, ще й вдалися до погроз.

У Гощанському районному суді, куди звернулася жінка, заяву й не розглядали, а зобов’язали її віддати печатку сільради. Згодом Корецький районний суд визнав рішення сільради про відставку Марії Грицовець незаконним.

Та оскільки виконавча служба не поспішала виконати рішення суду, повернутися на посаду Марія Грицовець так і не змогла. Так дожили до чергових місцевих виборів.

Марія Грицовець «програла» їх опонентові – головному інженерові агрофірми «Мир» Олександрові Стичаківському. Але на виборах були зафіксовані суттєві порушення – набагато більша від необхідної кількість бюлетенів, подвійні печатки на них.

Утім, навіть після цього депутати не проголосували за зняття з неї повноважень сільського голови. Тож упродовж усього часу розбірок жінка не могла влаштуватися на будь-яку іншу роботу.

Справедливість поновлена. Поки що на папері

У 2007 році Верховний Суд спрямував справу Марії Грицовець до Чернівецького апеляційного суду, який визнав її усунення від посади незаконним. Але працювати їй не давали і водночас не робили запису про звільнення в трудовій книжці.

Нещодавно Львівський апеляційний суд виніс остаточний вердикт: судовим виконавцям негайно поновити Марію Грицовець на посаді сільського голови.

Марія Грицовець не полишає намірів звернутися до Європейського суду з прав людини – на підставі того, що Львівський апеляційний суд визнав порушення її прав Гощанським районним судом у вчасному розгляді заяви ще в 2003 році.

Історія, коли через «надмірну» увагу сільського голови до процесу розпаювання землі його усунули з посади, сталася і в Заборольській сільраді під Рівним. Зі схожими нюансами: суд визнав голову Валентину Солощук незаконно звільненою і зобов’язав її поновити на роботі, але місцева влада це робити не поспішала, затягуючи час. Згодом відбулися вибори, фальсифікація результату яких доведена документально. Але віз і нині там. Бо поновитися на виборній посаді після того, як уже минули ще одні вибори, в Україні, як виглядає, майже неможливо – навіть якщо виграєш у Верховному Суді.

(Рівне – Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG