Доступність посилання

ТОП новини

Значна частина сільськогосподарських земель на Львівщині «належить померлим»


Львів – Імпорт м’яса та масла в Україну зростає. Натомість українські фермери сьогодні ледь виживають. Причин занепаду десятки, кажуть фермери Львівщини. Вони нарікають на неврегульоване законодавство, на нечітке розпаювання земель, відсутність дотацій та інвестицій. Водночас понад 20% родючих земель на Львівщині пустують.

Два роки тому колишній військовий Володимир Ситик у Жидачівському районі на Львівщині відкрив фермерське господарство «Обеліск». У рік господарство вирощує 600 тисяч птиці.

Фермер відновив колишні занедбані тваринницькі приміщення. У господарстві працюють 29 селян.

Паї на землю роздавали будь-як

Володимир Ситик планував здійснювати первинну переробку пташиного м'яса і удвічі збільшити число працівників. Але уже рік як фермер не може виготовити новий генеральний план господарства, через численні бюрократичні перепони, і отримати право на оренду 8,5 гектара землі, на якій розташований сучасний птахокомплекс. Оскільки розпаювання землі було здійснене нечітко, були спекуляції довкола виділення землі.

«Рішення райради є, що з 2007 року нам виділено в оренду ділянку для виготовлення технічної документації, – каже Володимир Ситик.– На папері земля виділена, але як її рахувати невідомо. Доводиться чи не щороку переробляти генплан, протягом року пройшли 7 із 9 потрібних установ. До того ж, з’являються нові та нові люди, які починають заявляти про свої права на землю, не маючи доказових документів…Одна справа по оренді землі перебуває в суді».

Місцеві бюджети недоотримали 24 мільйони гривень

Як безгосподарними ділянками має розпоряджатись сільська рада законодавством чітко не виписано. Львівська облрада ухвалила тимчасове положення, згідно з яким у разі смерті власника паю, сільрада здає упродовж року цю землю в оренду, якщо за цей час не з’являється спадкоємець, земля переходить у комунальну власність.

Виконувач обов’язків начальника головного управління Держкомзему у Львівській області Микола Пшевлоцький зазначає, що «це тимчасове положення має статус місцевого нормативного акту».

Понад 60 тисяч гектарів землі перебувають у власності людей, які померли, спадкоємців немає або ж вони не зголошуються. Відповідно землі не обробляються, що завдає значної шкоди і місцеві бюджети не отримують від оренди землі 24 мільйони гривень. У парламент внесений законопроект, який би мав вирішувати цю проблему, але більше року депутати його не розглядають.

Урегульоване законодавство, зменшення кількості різноманітних перевірок, дотації від держави – це гарантії розвитку фермерства, вважає фермер.

«Якби я знав, що будуть такі проблеми і такі труднощі, я б навіть не починав фермерської діяльності», – обурюється Володимир Ситник.

Такої думки нині дотримуються десятки фермерів на Львівщині. Якщо влада не змінить свого ставлення до розвитку фермерського господарства, то вони мають намір вдатися до протестів.

(Львів – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG