Доступність посилання

ТОП новини

Передвиборна фантастика від Януковича


Київ – Віктор Янукович – єдиний реальний претендент на виграш президентських перегонів, що узяв участь і в виборах-2004, і у виборах-2010. Тому програма його дій на посаді голови держави привертає особливу увагу спостерігачів і в Україні, і за її межами.

Зрозуміло, що виборчі програми практично всіх кандидатів, крім екзотичних маргіналів, містять чимало схожої риторики. А на додачу кандидати обіцяють виборцям тільки гарні речі, а не солоний піт та тяжку втому праці (а як же інакше вийти з кризи?). Всі пропонують начебто «прості і зрозумілі» речі, тоді як реальний стан української держави вимагає неординарних ідей та дій.

На цьому тлі Віктор Янукович вирізнявся 2004 року своєю, так би мовити, підкресленою ординарністю. Всі українські громадяни будуть щасливі і всі сфери життя істотно поліпшаться! – до цього зводився зміст його виборчої програми 2004 року.

Сьогодні його програма дещо інша. Ясна річ, про тяжку працю та необхідність заощаджувати державні фінанси, без чого не можливий вихід із кризи, у ній не йдеться – орієнтація на приємні для вуха виборця речі не змінилася.

Та це приємне має більше конкретних рис, ніж раніше. Відтак виборча програма набула рис ненауково-фантастичного оповідання.

Ритуальні фрази і маскування реальних намірів

Але перш ніж придивитися пильніше до політичної фантастики, порівняймо деякі інші моменти двох виборчих програм Віктора Януковича.

Візьмімо деякі знакові для ідеологічно визначених політиків терміни. У 2004 році у програмі чотири рази було згадане слово «свобода». Тепер – лише два рази. У 2004 році згадувалися «економічна свобода», «свобода слова», «принципи свободи і справедливості», «свобода громадян», тепер – тільки загальники: «свободи конституційні» і «свободи людини».

Жодного разу – ані 2004-го, ані 2009-го – не згадане слово «нація». Проте були похідні від нього, як-от: «національні механізми самоорганізації та консолідації», «самобутні національні культури», «захист національних інтересів», «підвищення національної безпеки держави», «розвиток національного законодавства», «національні інтереси». Сьогодні ж фігурують «національна економіка», «національне виробництво», «національна програма відродження українського села», «національна зовнішня політика», «національна безпека».

Чи можна з цього робити якісь далекосяжні висновки про ідеологічні настанови і політичні цілі Віктора Януковича? Дуже навряд; ідеться про певні ритуальні словосполучення, покликані засвідчити цивілізованість та європейськість кандидата. А що він жодного разу не наважився напряму назвати українську націю нацією (лише «народом України»), так це певний жест у бік неорадянського електорату, який роблять і більш ліберальні політики: мовляв, слова «національні інтереси» засвідчують в очах частини виборців патріотизм, а «інтереси нації» – ледь не зоологічний націоналізм…

Усе в порядку в цьому плані і зі словом «демократія»: в обох виборчих програмах воно згадане двічі. А от із євроінтеграцією цікавіше: 2004 року вона згадана, а зараз – уже ні.

І тут маємо певний сигнал: ніякого руху до Європи – навпаки. Ця теза у програмі розшифрована досить детально:

«Відновлю дружні та взаємовигідні відносини з Російською Федерацією, країнами СНД, забезпечу стратегічне партнерство зі США, ЄС, країнами «великої двадцятки».
Отже: друзі – це Росія і держави СНД, інші потужні держави – лише стратегічні партнери. Хоча хіба 2004 року, попри риторику виборчої програми, реальні настанови команди Януковича були іншими?

Так само і з іншим положенням програми-2009:

«Виступаю за надання російській мові статусу другої державної».

П’ять років тому офіційно воно було відсутнє (йшлося лише про забезпечення «вільного розвитку російської мови»), проте у виборчій кампанії теза про другу державну мову стала однією з головних «фішок» Януковича.

Але маємо і справді знакову відмінність між програмами, яка змушує робити серйозні висновки.

«Конституційна, судово-правова, адміністративна та військова реформи» – такою була одна з головних тез програми-2004. Тепер про конституційну реформу Віктор Янукович анічичирк.

Проте, якщо зважити на суму обіцянок і необхідні для їхнього здійснення (бодай спроби здійснення!), то напрошується висновок – чинних повноважень малувато. Слід змінювати Основний Закон.

Ба більше: нинішня конфігурація влади, як добре відомо, об’єктивно незугарна, її треба «ремонтувати», трансформуючи Конституцію. Чи, може, лідер Партії регіонів вважає, що не має значення, як розписані повноваження, головне – щоб усі посади обіймали «свої хлопці»? Але ж у разі впровадження другої державної мови ніякими «хлопцями» не обійдешся: треба переписувати Конституцію, і не лише двома третинами Верховної Ради, а ще й усенародний референдум проводити треба.

Так що або Віктор Янукович відверто дурить свій власний електорат, не збираючись змінювати Основний Закон, а водночас обіцяючи речі, які неможливо здійснити без змін у цьому Законі, або він дурить весь український народ, свідомо приховуючи свої далекосяжні політичні наміри.

Правда, можливо, що на відміну від античних часів, коли політики були навчені правилам логіки і завжди діяв принцип tertium non datur, деякі сьогоднішні професори й академіки, серед яких і Віктор Янукович, мислять за якимись іншими, незбагненними для Аристотелів і Цицеронів логічними принципами…

Золоті дощі та молочні ріки

Припущення про якусь захмарно-фантастичну логіку мислення кандидата на Президента Віктора Януковича та його команди набуває конкретики після ґрунтовного ознайомлення з програмою-2009. Візьмімо перший пункт цієї програми:

«Україна повинна за 10 років увійти до 20 найбільш економічно розвинених країн світу (G-20)».

Але ж G-20 – це не просто список могутніх держав; це – організація, щоправда, не надто заформалізована, але цілком реальна. От була G-7, потім долучилася Росія і стала спершу G-7 + 1, а потім G-8. Тепер маємо G-20. А якщо долучиться Україна – буде G-21? Чи, може, команда Януковича бачить у захмарній далечині щось таке, що не відомо простим громадянам – скажімо, що за 10 років Росія розпадеться й Україну попросять зайняти у G-20 її місце?

Віктор Янукович ставить на меті «зменшення податкового навантаження, у тому числі значне зниження податкових платежів для підприємств, які створюють нові робочі місця». Він урочисто обіцяє:

«Доб’юся прийняття нового Податкового кодексу, зроблю Україну найбільш інвестиційно привабливою у Східній Європі:
– податкові канікули для малого бізнесу на 5 років;
– зниження ПДВ до 17% з 2011 року;
– зниження податку на прибуток до 19% з 2011 року, з наступним щорічним зниженням на 1% до 16%».

Ну, ясна річ, далі йдуть гарантовано безплатні медицина й освіта, інші речі, за які людям не треба буде платити – отож надходження до бюджетів усіх рівнів значно скоротяться, принаймні, на кілька років, поки не запрацює на повну силу економіка і не прийдуть серйозні інвестори (а не офшорні фірми, як зараз).

У принципі така економічна політика можлива, але при цьому слід значно скоротити – на 5–7 років – державні витрати. Але команда Януковича вважає, що одночасно слід ці витрати збільшити в кілька разів, не жаліючи коштів.

І йдеться не тільки про «своєчасну виплату державних дотацій вітчизняним сільгоспвиробникам» та «компенсацію процентів за кредитами інвесторам сільгосппроектів», що може дати швидку віддачу, в межах року-двох, а про речі стратегічні й грандіозні:

«Гарантую:
– встановлення мінімальних розмірів пенсій, які забезпечуватимуть базові потреби кожної людини: житло, їжа, лікування;
– підвищення соціальних стандартів для задоволення культурних потреб і можливості придбання товарів довгострокового споживання;
– створення умов для повноцінного відпочинку і туризму…

Забезпечу поетапне збільшення обсягів бюджетного фінансування системи охорони здоров’я до загальноєвропейського рівня (10% ВВП)…

Забезпечу переозброєння армії сучасними видами озброєння, використовуючи вітчизняні розробки, високі технології і виробничі потужності оборонного комплексу країни.

В першочерговому порядку будуть забезпечені житлом безквартирні офіцери. Запроваджу порядок отримання молодими офіцерами житла протягом першого року служби…

За 10 років буде збудовано 1 млн. квартир для молоді, працівників бюджетної сфери, малозабезпечених сімей, людей з обмеженими фізичними можливостями…

На законодавчому рівні гарантую збільшення кількості бюджетних місць у державних вищих навчальних закладах до 75%».

Скільки ці всі гарні речі коштуватимуть – чи рахував це доктор економічних наук Янукович? Чи, може, йдеться про далекий 2020 рік? Та ні, програма начебто передбачає створення умов для швидкого зростання чисельності українців, а це вимагає часу та загальної стабільності – яка, до речі, й обіцяна, в тому числі і щодо низької інфляції, отже, й слабких коливань курсу гривні.

А кандидат на Президента ніяк не вгамується:

«Гарантую системну і довгострокову підтримку української родини. Вже з 2011 року при народженні першої дитини українська родина отримає 25 тис. грн., другої – 50 тис. грн., третьої та кожної наступної дитини – по 100 тис. грн.

Гарантую щомісячні соціальні виплати на кожну дитину: при досягненні нею 3-річного віку і до 13 років родина отримуватиме щомісячно по 250 грн., а з 13 до 18 років – по 500 грн.».

Чудово, звісно, тільки де взяти на все це гроші? Надрукувати? Так тоді курс долара до гривні становитиме не 1:8, як зараз, а 1:15.

А як же тоді з низькою інфляцією? При девальвації національної валюти аж удвічі інфляція завжди висока – це абеткове правило.

Чи, може, олігархи-доброчинці з Партії регіонів уже накопичили кілька десятків мільярдів доларів, щоб одразу після перемоги Януковича внести їх до державної скарбниці? То так і треба сказати – тримайте кишені ширше, громадяни, з неба от-от поллється золотий дощ!

Але це ще не вся фантастична складова програми Віктора Януковича:

«Головним завданням національної зовнішньої політики вважаю збереження позаблокового статусу України. Враховуючи сучасні геополітичні реалії, переконаний у тому, що позаблоковий статус України є ключовим елементом національної безпеки, гарантом піднесення її міжнародного впливу і авторитету».

Цікаво, в якому законі, в якому офіційному документі, в яких міжурядових угодах зафіксований цей «позаблоковий статус», який треба берегти? Чи, може, він наснився команді Віктора Федоровича у якомусь колективно-фантасмагоричному сновидінні? Адже на сьогодні законодавчо закріплене прагнення України до вступу у НАТО та Євросоюз.

Утім, у позаблоковому статусі, якщо він визнаний сусідами і підкріплений реальним чинниками, нічого поганого немає. Тільки ж треба так і казати: «домагатимусь статусу»…

…Утім, ненаукова фантастика присутня не лише у виборчій програмі Віктора Януковича. Тож теза про істотну схожість програм кандидатів на Президента України залишається у силі навіть після детального розгляду найхимерніших обіцянок і гарантій лідера Партії регіонів.

Хоча треба віддати належне авторам програми Януковича: ще трохи зусиль, і де в чому вони наблизяться до незрівнянної Наталії Вітренко, чиї політичні маніфести читаються як витвори інопланетного розуму.

Але що цікаво: 2004 року в програмі Віктора Януковича тричі звучало слово «культура» (бодай як «фізична культура»), і ще кілька разів – похідні від цього слова. 2009 року наявні тільки «культурні потреби», а власне культура лишилася за бортом інтересів та обіцянок доктора, професора й академіка…

(Київ – Прага)

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода.
  • Зображення 16x9

    Сергій Грабовський

    Публіцист, політолог, історик, член Асоціації українських письменників, член-засновник ГО «Київське братство», автор понад 20 наукових, науково-популярних та публіцистичних книг, кандидат філософських наук, старший науковий співробітник відділу філософських проблем етносу та нації Інституту філософії імені Григорія Сковороди Національної академії наук України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG