Доступність посилання

ТОП новини

Протести паризьких музеїв: страйкарі невпевнені, туристи розчаровані


Cтрайк робітників паризьких музеїв навпроти Лувру, 3 грудня 2009 року
Cтрайк робітників паризьких музеїв навпроти Лувру, 3 грудня 2009 року

Брюссель – Наразі не найкращий час для відвідин Парижа. Ось вже протягом цілого тижня через акції протесту проти скорочень робочих місць, туристи не мають доступу до місцевих музеїв та історичних пам’яток. Тільки сьогодні частково відчинили двері експозиції Версаля, Лувра та музею д’Орсе. Різниця тільки в тому, що відвідувачі потрапляють до музейних залів безкоштовно, бо страйкарі все ще блокують доступ до кас. Тим часом, центр сучасного мистецтва Помпіду залишається зачинений.

«Тут, у Луврі влада має намір скоротити посади охоронців, тож це дуже важливо, аби ми всі сьогодні продовжували наші акції протесту», – каже представник профспілки паризьких працівників культури, закликаючи відстоювати права персоналу музеїв та історичних пам’ятників. Згідно із новою урядовою політикою, чимало службовців із усієї Франції незабаром мають втратити роботу.

Лідери профспілкового руху, що керує страйками працівників престижних паризьких музеїв та пам’ятників, на кшталт Тріумфальної арки, ведуть переговори із міністром культури Фредеріком Міттераном.

Люди змушені реагувати, бо мова йде про якість послуг в установах, котрі вважаються національною гордістю кожного француза, говорить Мішель Ґабер, один із працівників Лувра.

«Мова йде не лише про персонал, а й про бюджет, – пояснює він. – Державні кредити, що надаються установам культури, мають намір скоротити, або й взагалі скасувати. Це означає, що ці заклади будуть вести автономну бюджетну політику, що неминуче призведе до нестачі коштів та дисбалансу. Це одразу позначиться на кількості персоналу».

Страйки «б’ють» по туристичному ринку


На щастя, крім музею д’Орсе та центру сучасного мистецтва Помпіду, що зачинений ось вже понад два тижні, у Парижі є ще багато місць для відвідин. Щоправда, дещо складніше тим туристам, які заздалегідь купили абонементи, а тепер не знають куди звертатися, аби отримати компенсацію.

У перемозі своїх акцій протесту не впевнені й самі страйкарі, котрі разом із фасадами музеїв, останнім часом перебувають «під прицілом» фотокамер тисяч туристів із усіх чотирьох кінців світу.

Згідно із даними французьких профспілкових організацій, із 23-х тисяч службовців, які працюють у сфері культури, щонайменше тисяча опиниться на вулиці вже протягом наступних двох років.

Проте, якщо результатів не буде, страйкарі погрожують поширити свої акції по всій Франції. Насамперед, обіцяють зачинити знамените абатство Монт-Сан-Мішель та відоме у всьому світі середньовічне містечко Каркассон.

Для Франції, що є найбільшою у світі туристичною країною, а прибутки від туризму сягають півсотні мільярдів євро на рік, такий розвиток подій може мати доволі драматичні результати.

(Брюссель – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG