Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко розповіла про «красиві проекти» і отримала запрошення до Європарламенту


Прем’єр України Юлія Тимошенко і голова уряду Хорватії Ядранка Косор (зліва) під час конгресу Європейської народної партії. Бонн, 9 грудня 2009 року
Прем’єр України Юлія Тимошенко і голова уряду Хорватії Ядранка Косор (зліва) під час конгресу Європейської народної партії. Бонн, 9 грудня 2009 року

Німеччина – Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко відвідала в середу з робочим візитом Німеччину. Метою її поїздки став конгрес Європейської народної партії, який відбувається в Бонні. Серед учасників форуму президент Європарламенту Єжи Бузек, глава Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу, канцлер Німеччини Анґела Меркель. На конгрес запрошено низку державних і урядових лідерів також із країн, що не входять до складу ЄС, зокрема, й президента Грузії Міхеїла Саакашвілі.

Німецькі журналісти були дещо розчарованими. Напередодні приїзду Юлії Тимошенко в пресі з’явилися повідомлення, що український прем’єр має намір розпрощатися зі своєю «фірмовою ознакою» – косою. До Бонна, де відбувається саміт Європейської народної партії, глава українського уряду приїхала все ж таки ще зі старою зачіскою. Перед учасниками круглого столу, присвяченого темі конкурентноздатності Європи, Тимошенко з’явилася у вишуканій фіолетовій сукні із золотими ґудзиками та темних туфлях на підборах.

«Що не кажи, за стилем одягатися Тимошенко цілком конкурентоздатна», – зауважив один із німецьких підприємців і додав: «Цілком пасує до нового фешенебельного готелю». Круглий стіл за участю президента Європарламенту Єжи Бузека й глави українського уряду, який відбувся в межах рамкової програми саміту Європейської народної партії, влаштували в надсучасному, щойно зведеному, готелі Kameha Grand, розташованому на березі Рейну в Бонні. Під час конференції Тимошенко, однак, не стала ділитися своїми модними секретами, а головним чином говорила про, як вона сказала, «красиві логістичні проекти».

Вкладайте гроші в ГТС і не пожалкуєте

Передусім прем’єр закликала західних інвесторів вкладати гроші в українську газотранспортну систему. «Перший красивий логістичний проект, враховуючи, що Україна має унікальне географічне розташування й прекрасні транзитні можливості, – це проект доведення до Європейського Союзу середньоазійського, іранського природного газу», – сказала Тимошенко. За її словами, пропускну потужність української газотранспортної системи «при мінімальних вкладеннях можна збільшити вдвічі». За словами прем’єра, сьогодні українська ГТС завантажена лише на 70 відсотків.

Юлія Тимошенко закликала також об’єднати енергетичні системи України та Європейського Союзу. «Україна на своїх потужностях може виробляти електроенергії вдвічі більше, ніж споживає. При цьому 50 відсотків – це найоптимальніша з точки зору цінової політики атомна електроенергія, – зазначила Тимошенко. – І якщо ми об’єднаємо енергетичні системи України і Європейського Союзу, я думаю, що це буде цікаво і для подолання кризи. Зниження собівартості енергоносіїв у собівартості продукції, це є одне із завдань, яке вирішує кожна країна».

Україні і ЄС потрібна повна сумісність

У круглому столі в Бонні взяв участь також президент Європарламенту Єжи Бузек. Він визнав, що конкурентноздатність ЄС залежить головним чином від питання енергозабезпечення, і привітав пропозиції Юлії Тимошенко. Позитивно Бузек відгукнувся і про запевнення, що Україна й надалі прагне рухатися в напрямку зближення з Європою. Водночас політик досить прагматично зауважив: «Але з іншого боку, ми знаємо, що в питанні сумісності між Україною і ЄС треба ще багато чого зробити. Якщо ми хочемо співпрацювати в майбутньому, нам потрібна повна сумісність. І це був мій намір нагадати про те, як складно цього досягти».

Президент Європарламенту пообіцяв підтримку українському уряду на шляху європейської інтеграції. Як повідомляється, під час двосторонньої зустрічі з Тимошенко, яка також відбулася в Бонні, Бузек запросив українського прем’єра найближчим часом відвідати Європарламент.

(Німеччина – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG