Доступність посилання

ТОП новини

Яку інформацію приховують керівники держслужб? Що треба мати, щоб домогтися правосуддя? (Огляд преси)


Київ – У вищих ешелонах влади виявлені десятки нечесних чиновників. Як інформує газета «Нова», багато з них при вступі на керівні посади держслужби приховували інформацію про себе. У першу чергу це стосується керівників центральних органів влади, голів облдержадміністрацій та їхніх заступників, а також директорів департаментів. Упродовж останніх 5 років 90% кандидатів на ці посади подали недостовірні дані про себе. З них майже 73% - про власні доходи, близько 8% приховували інформацію про адмінпротоколи щодо притягнення за корупційні дії, 5,3% - про притягнення до кримінальної відповідальності. Докладніше про це газета «Нова» розповідає в статті «Країною керують корупціонери і зеки».

Декларування прав і свобод громадянина – це лише формальний бік демократії. Насправді ж, як переконує газета «День», громадянське суспільство передбачає чітке регулювання алгоритму й цілого механізму захисту своїх прав. Це поступове відвоювання особистого простору. Газетярі наголошують, що терпіння, час і гроші – це те, що потрібно сьогодні громадянину, щоб домогтися ефективності українського правосуддя. І навіть маючи в запасі ці три компоненти, небагато людей зголошуються на те, щоб пройти всі судові інстанції аж до Європейського суду, бо не вірять у позитивний результат. І все ж, як зазначає видання, українці стали частіше оскаржувати порушення їхніх прав і свобод. Про те, з чим це пов’язано, розмірковується в статті «Відвоюємо особистий простір».

Введення в дію з 1 січня наступного року блоку антикорупційних законів призвело до відчутної паніки серед громадян та чиновників нижчих рівнів, зазначає дописувач газети «Голос України». Значного поширення набуває думка, що відповідати доведеться за отримання букета квітів, а дитсадки та школи відмовляються від благодійних внесків батьків, щоб не отримати статус корупціонерів. Автор статті спробував розібратися, чи справді ці побоювання виправдані. І частково заспокоїв: навіть найдорожчий особистий подарунок до дня народження чи Нового року цілком можливий і його вартість не відіграє ніякої ролі.

Соціологи запевнюють – нині 160 мільйонів людей у світі звертаються до віртуальних лікарів. І це зрозуміло: нині у багатьох країнах не вистачає коштів на охорону здоров’я. Тому експерти вважають, що практика консультування через Інтернет збережеться і в подальшому. Але… безапеляційно тих, хто вірить у все, що піднесе загадковий Інтернет, чекає на цьому шляху серйозна небезпека. Про неї розповідає газета «Вечірні вісті» у статті «Віртуальний лікар завжди під рукою».

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG