Доступність посилання

ТОП новини

Як запобігати паніці? Поради для силових відомств


Львів – Як працювати силовим структурам в екстремальних умовах, щоб вчасно інформувати населення у кризовій ситуації, щоб не допустити паніки. Семінар на таку тему для представників усіх силових структур Львівщини проходить у Львові в рамках Програми професійного розвитку Україна-НАТО.

Останні надзвичайні ситуації в Західній Україні, а це Ожидівська катастрофа, повені, землетруси в окремих регіонах Закарпаття і Тернопільщини засвідчили, що паніка серед населення була зумовлена передусім браком інформації. Кожна силова структура трактувала ситуацію на власний розсуд, часто знімаючи відповідальність із себе та звинувачуючи у бездіяльності інше відомство.

Олександр Поронюк, речник Західного Оперативного командування, до якого входять 9 областей, був ініціатором щодо проведення спеціального навчання для прес-служб усіх силових відомств. Адже саме вони через ЗМІ інформують населення.

«До населення інформація приходить або запізно, або коли вона втрачає свою важливість. Кожне відомство тягне на себе ковдру, немає злагодженої співпраці. Також ми мали змогу усі разом побачитись, обмінятись думками. А нас є сім силових структур», – зазначає підполковник Олександр Поронюк.

Україна мусить долучитись до системи колективної безпеки


Представники прикордонної служби, Міноборони, внутрішніх військ, МВС, СБУ, МНС, державних органів влади під час занять виконували обов’язки іншого силового відомства, щоб зрозуміти суть обов’язків і знайти вихід у кризовій ситуації, правильно доносити інформацію через засоби масової інформації, спокійно і переконливо, щоб не викликати паніки серед людей.

Під час минулорічної повені на Івано-Франківщині люди перші два дні не мали жодної інформації, не знали як себе поводити, де ще залишається безпечні дороги. Однак важливо сьогодні не стільки навчитись виконувати оперативні завдання, бо це держава може самостійно опанувати, як запобігати надзвичайній ситуації, працювати на випередження. А з цією проблемою Україна не може впоратись без підтримки країн-членів НАТО, наголосила в коментарі для Радіо Свобода Олександра Киричук, доцент кафедри Європейської інтеграції і права Львівського регіонального інституту державного управління.

«Спостереження за наземною обстановкою, за океаном, космічним простором. Робота над тим, що йде на випередження катаклізмів. Кожна держава щось може вкласти у загальний блок. Держав мусить вступати в систему колективної безпеки, – зазначає Олександра Киричук. – Ця співпраця має бути в мирних цілях, коли кожна держава має напрацювання і сумарно це буде велика перспектива, щоб заздалегідь попереджати про надзвичайні катаклізми. Для України це велика проблема».

Допоки думки серед українців розділяються щодо підтримки членства України в НАТО, держава мала б активніше співпрацювати з країнами-членами альянсу, щоб переймати досвід у питаннях стосовно запобігання надзвичайним ситуаціям та вчасного інформування людей. На цьому наголошували на семінарі в рамках програми НАТО.

(Львів – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG