Доступність посилання

ТОП новини

Президент не підпише закон про організацію роботи парламенту і оскаржить його


У разі набрання чинності закону «Про організацію і порядок діяльності Верховної Ради України» Віктор Ющенко вважає за необхідне оскаржити його положення у Конституційному Суді, мовиться в його листі до Верховної Ради.

Після того, як парламент подолав вето Президента, до цього закону, незважаючи на неконституційність, не може бути знову застосовано право вето, тож Ющенко надсилає цей закон без свого підпису, надаючи можливість опублікувати його за підписом Голови Верховної Ради.

1 грудня парламент подолав вето на закон «Про організацію й порядок діяльності Верховної Ради України», яким регламент визначався як спеціальний акт, що встановлює правила й процедури здійснення парламентських повноважень.

Ющенко пропонував парламентові відхилити цей закон, оскільки він, на його думку, санкціонує ухвалення регламенту Верховної Ради спеціальним актом, а не законом, як цього вимагає стаття 92 Конституції, що відносить питання організації порядку діяльності парламенту до виключного регулювання законами.

Суперечки навколо регламенту тривають уже давно. Попередню версію цього ж закону про організацію й порядок діяльності парламенту, разом із регламентом, Конституційний Суд скасував щойно кілька тижнів тому. Цю попередню версію Президент свого часу ветував двічі, але Верховна Рада щоразу долала це вето.

Той регламент теж був ухвалений як «акт», а не як закон, усупереч попередньому рішенню КСУ – як пояснив тодішній міністр юстиції (нині перший віце-спікер), член Партії регіонів Олександр Лавринович, «акт», на відміну від закону, не потребує підпису Президента, щоб набути чинності.

Перед цим Конституційний Суд двічі скасовував через неконституційність регламент Верховної Ради, який був ухвалений як постанова парламенту, і постановив, що регламент має бути ухвалений тільки як закон.
XS
SM
MD
LG