Доступність посилання

ТОП новини

CША готуються закривати тюрму Гуантанамо


Головний вхід до Томпсонського виправного центру. Фото 17 листопада 2009 року
Головний вхід до Томпсонського виправного центру. Фото 17 листопада 2009 року

Нью-Йорк – У Сполучених Штатах Білий дім оприлюднив розпорядження президента Барака Обами про черговий крок до остаточного закриття тюрми на військово-морській базі Гуантанамо, розташованій на території Куби. Частину в’язнів звідти переведуть до нової федеральної тюрми у штаті Іллінойс.

У Вашингтоні оголосили в вівторок розпорядження президента: федеральний уряд США має викупити в штату Іллінойс тюрму в містечку Томпсон і переобладнати її за «супермаксимальними» стандартами безпеки й охорони. По тому до неї мають перевести частину в’язнів із Гуантанамо.

В’язниця у маленькому містечку Томпсон, приблизно за 250 кілометрів від Чикаго, офіційно називається Топмсонським виправним центром, і штат Іллінойс збудував її як тюрму суворого режиму. Вона оточена подвійним парканом – чотири метри заввишки на зовнішньому периметрі і триметрова огорожа всередині плюс електричний бар’єр.

Тобто втекти звідти вже зараз важкувато, але поки що майже нема кому намагатися: хоча вона споруджена 8 років тому на території десь 60 гектарів і має 1 тисячу 600 одиночних камер, тюрма нині майже порожня, бо на її утримання не надавали достатньо бюджетних коштів.

Тепер, коли цю тюрму від штату перебере федеральний уряд, кошти нададуть, зокрема, на подальше посилення охорони. Частина в’язниці, призначена для затриманих із Гуантанамо, має стати тюремним закладом із найсуворішими в США заходами охорони й безпеки.
Томпсонський виправний центр із повітря. Фото 15 грудня 2009 року

Дехто може опинитися в новій в’язниці надовіку

Нині в таборі утримання на базі в Гуантанамо здебільшого сидять бойовики, захоплені зі зброєю в руках під час війни в Афганістані, а також підозрювані організатори й виконавці низки терористичних актів у різних країнах. Декого з них уже видали країнам, де вони вчинили злочини, декого після кількох років ув’язнення звільнили, знявши звинувачення, когось судитимуть у США (зокрема, самопроголошеного організатора терактів 11 вересня 2001 року і чотирьох його спільників).

Залишилося, за різними повідомленнями, від 210 до 215 в’язнів. Із них до сотні й мають перевести до майбутньої федеральної тюрми в Іллінойсі.

Як довго вони там перебуватимуть, ніхто з Федерального управління тюрем не може сказати. Більшість тих в’язнів вважають надто небезпечними терористами, яких не можна звільняти – а судити в Америці їх не можуть, бо свідчень проти них, які можна було б оголосити на суді, замало.

Тож не виключено, що якщо обставини не зміняться, то такі в’язні будуть приречені фактично на довічне ув’язнення в Іллінойсі без жодного вироку.

Обіцянка наражається на проблеми

Іще 116 утримуваних у Гуантанамо, за словами міністра оборони Роберта Ґейтса, звільнять – декого повернуть до країн їхнього походження, а деяким, кому вдома загрожує жорстоке ставлення чи смерть, намагатимуться знайти країни, згодні їх прийняти.

І цей пошук – не єдина перешкода до повного закриття тюрми в Гуантанамо. Серед інших – нині чинний закон, який забороняє переводити її в’язнів до США інакше як для суду. Для того, щоб ці в’язні могли опинитися в Іллінойсі, цей закон треба спершу змінити.

Закриття тюрми Гуантанамо було одним із чільних пунктів передвиборчої програми президентського кандидата Обами в разі його перемоги вже протягом першого року на посаді. І справді, одне з його перших розпоряджень було закрити ту в’язницю до 22 січня 2010 року, і дата ця наближається.

Як заявив представник Білого дому, закриття тюрми у Гуантанамо «важливе для нашої національної безпеки і для допомоги нашим військам», бо це «ліквідує аргумент для рекрутування нових бойовиків» терористичної мережі «Аль-Каїда».

Та ще в листопаді Обама визнав, що виконати обіцянку у визначений термін не вдасться. Він заявив тоді, що тюрму закриють пізніше, але нового терміну вже не назвав.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG