Доступність посилання

ТОП новини

Медведєв отримав право одноосібно посилати війська за кордон


Російські військові готові виконати наказ свого головнокомандувача. Штаб 58-ї армії Росії, Владикавказ. Фото 18 серпня 2008 року, коли російські війська окупували значну частину Грузії
Російські військові готові виконати наказ свого головнокомандувача. Штаб 58-ї армії Росії, Владикавказ. Фото 18 серпня 2008 року, коли російські війська окупували значну частину Грузії
Рада федерації, верхня палата російського парламенту, ухвалила сьогодні постанову, якою надала президентові Росії можливість ухвалювати рішення про оперативне використання російських збройних сил за кордоном одноосібно, без рішення парламентарів у кожному конкретному випадку.

Таку пропозицію Дмитро Медведєв подав до Ради федерації щойно 8 грудня.

За ухваленими нещодавно змінами до закону Росії «Про оборону», які набули чинності наприкінці жовтня, президент Росії має ухвалювати рішення про оперативне використання військ за кордоном щоразу тільки на підставі постанови Ради федерації. Тепер Рада федерації своєю постановою надала йому це право раз і назавжди.

Згадані зміни до закону вперше прямо передбачили можливість оперативно використовувати формування збройних сил Росії поза межами країни для вирішення низки завдань.

Серед цих завдань – відбиття збройного нападу на російську армію або інші війська чи органи, дислоковані за межами території Росії; відбиття або запобігання збройного нападу на іншу державу, яка попросить про допомогу; захист громадян Росії за кордоном від збройного нападу на них; боротьба з піратством і забезпечення безпеки судноплавства.

Кремль не пояснював причини, з якої Медведєв просив розширити його повноваження щодо направлення військ поза межі Росії.

Але на сьогоднішньому слуханні в Раді федерації голова її комітету з оборони і безпеки Віктор Озеров заявив, що необхідність таких повноважень стала зрозумілою після конфлікту довкола Південної Осетії в серпні минулого року.

За його словами, зокрема, рішення продиктоване необхідністю вживати оперативні заходи для відбиття чи відвернення збройного нападу на іншу державу, яка звернеться до Росії з відповідним проханням.

Тепер Південну Осетію, як і інший сепаратистський регіон Грузії, Абхазію, Росія якраз і визнає за «держави».

Раніше занепокоєння цим російським законом висловлювали, зокрема, Грузія, а також Україна, де певна частина мешканців Криму має паспорти громадян Росії.

На нове рішення російського парламенту реакції тим часом не було.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG