Доступність посилання

ТОП новини

Невдовзі українці знатимуть, скільки ГМО з’їдають


Київ – Верховна Рада в четвер ухвалила два закони, якими запроваджене обов’язкове маркування продуктів на вміст ГМО, встановлений розмір штрафів за недостовірну інформацію з цього приводу. Натомість незалежні експерти наголошують на необхідності того, щоб відповідні розпорядження дотримувалися, адже Україна взяла на себе відповідні зобов’язання ще в 2002 році.

Верховна Рада запроваджує обов’язкове маркування продуктів харчування щодо вмісту генетично модифікованих організмів. Закон забороняє продаж харчових продуктів, етикетка яких не містить інформації про вміст або відсутність ГМО. На етикетці продукту повинен бути напис «з ГМО» або «без ГМО» відповідно.

«Зараз в обов’язковому порядку виробники та імпортери наносять дев’ять показників, – каже автор законопроекту, депутат-бютівець Андрій Павловський. – Буде десятий показник – про наявність генно-модифікованих організмів у продукті. Це якраз відповідає позиції СОТ і Картахенській угоді, до якої Україна приєдналася в 2002 році, в обов’язковому порядку маркувати продукти зі ГМО».

Іншим законом Верховна Рада встановила штраф у 10-50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян за недостовірну інформацію про генетично модифіковані організми в продуктах харчування. За бездіяльність виробників або повторне надання ними недостовірної інформації про ГМО передбачено штраф у розмірі 50-200 неоподаткованих мінімумів.

Із ГМО обіцяють дешевше

Під час обговорення голосів проти ухвалення даних законопроектів у сесійній залі парламенту не було. Аргументи, що шкідливість ГМО не доведена, автор законопроекту про штрафи за недостовірну інформацію, депутат від Блоку Литвина Олег Зарубінський категорично відкидав.

«Наші деякі вчені сидять на зарплаті в транснаціональних корпорацій, які мають на ГМО багатомільярдні прибутки, – вони кажуть, що на людях це ще не випробувано. Так от, нехай випробовують на собі! Якщо експерименти над щурами доводять, що цього не можна робити, – значить, не можна», – переконаний Зарубінський.

За його словами, одним із наслідків нового законодавства, серед іншого, має стати здешевлення продуктів, що містять ГМО, – як у Європі. «ГМО мають бути набагато дешевші, бо їх виробляти легко, і їх жоден хробачок не стане їсти, – зауважив депутат. – Візьміть деякі яблука і подивіться – вони просто як пластилінові».

ВОЗ: Модифіковані гени потребують уваги

Залежно від того, коли закон підпишуть, продукти в магазинах мають отримати позначки про наявність чи відсутність ГМО вже у лютому-березні наступного року. Натомість заступник голови Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко заявила, що Кабмін ще влітку запровадив відповідні норми маркування продуктів, проте їх далеко не всюди дотримуються.

«Наша організація за ці півроку здійснила 98 рейдів по всій Україні, дивлячись за виконанням постанови Кабміну, – каже Тетяна Тимочко. – Ми підготували аналітичну записку про невиконання частиною підприємств постанови».

Слід також відзначити, що 1 липня цього року Кабмін збільшив рівень вмісту генетично модифікованих організмів у продуктах харчування для їх обов’язкового маркування з 0,1 відсотка до 0,9 відсотка. Аргументовано це було відповідністю до європейських норм.

За даними Всесвітньої організації здоров’я, продукти зі вмістом ГМО, що поступають на світовий ринок, навряд чи становлять загрозу здоров’ю людини. Проте ВОЗ наголошує, що в цьому питанні не можна робити широких узагальнень. Зокрема, ВОЗ рекомендує утриматися від використання генів, стійких до антибіотиків. Серед потенційних проблем при вживанні генно-модифікованих продуктів визначена здатність викликати алергію та перенесення модифікованих генів.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG