Доступність посилання

ТОП новини

Політичні маневри довкола крісла голови НБУ


Київ – Верховна Рада відмовилася підтримати запит прямо до Президента щодо звільнення Володимира Стельмаха з посади голови Нацбанку, але пішла обхідним шляхом, щоб спонукати Віктора Ющенка до цього звільнення. 16 грудня 5-річний термін перебування Стельмаха на посаді добіг кінця, тож цього тижня політики велику увагу приділили його діяльності. А деякі кандидати на Президента висловили навіть побоювання, що «напівлегітимний» голова НБУ може стати знаряддям для зриву виборів.

Кандидатуру головного банкіра вносить і відкликає Президент. Але Верховна Рада не змогла домовитися про те, щоб направити Вікторові Ющенку запит щодо звільнення Володимира Стельмаха з посади голови Національного банку.

За те, щоб направити таке клопотання, що його запропонував народний депутат від фракції НУНС Юрій Кармазін, проголосували лише 135 народних депутатів із 417, зареєстрованих у сесійній залі.

Натомість депутати переадресували запит спікерові, Прем’єр-міністру та Генеральному прокуророві, закликавши їх спонукати Віктора Ющенка припинити «зловживання своїми конституційними обов’язками» і внести подання щодо звільнення голови НБУ.

«За те, щоб рекомендувати Президентові звільнити Стельмаха, Верховна Рада проголосувала ще раніше, – пояснює логіку парламентарів заступник голови парламентського комітету з питань фінансів та банківської діяльності Владислав Лук’янов. – А голосувати по декілька разів із одного і того ж питання – це ж ніяк не впливає і легітимності не додає».

У сесійній залі депутати демонструють обурення тим, що Президент не звільняє Володимира Стельмаха. Проте в кулуарах визнають: до закінчення президентських виборів змінювати голову Нацбанку не доцільно.

Стельмах як «потаємна зброя» Ющенка

Член наглядової ради НБУ, депутат-бютівець Юрій Полунєєв вважає, що Володимир Стельмах залишається повноцінним головою Нацбанку. «Для того, щоб формально відійти з посади, Стельмах має написати заяву, Президент має її прийняти, зробити відповідне подання у Верховну Раду, яка має звільнити Стельмаха, – каже депутат від БЮТ. – Доти, доки цього не станеться, він є головою Нацбанку».

Колишній голова НБУ, а нині кандидат на Президента Сергій Тігіпко заявив, що Віктор Ющенко може зірвати другий тур виборів за допомогою голови Нацбанку. На думку кандидата, «не варто відкидати, що Президент спробує з допомогою головного банкіра країни зірвати платіж за газ, спожитий у січні, щоб завадити проведенню другого туру виборів, в якому Ющенка точно не буде», – заявив Сергій Тігіпко.

Проте опитані Радіо Свобода фінансові експерти з інших політичних команд, зокрема, з БЮТ та Партії регіонів, вважають такий сценарій зриву виборів малоймовірним.

Також сьогодні Верховна Рада припинила діяльність тимчасової слідчої комісії з питань перевірки діяльності Нацбанку в період фінансової кризи. Проте, за словами голови комісії Юрія Полунєєва, фактично вона припинила роботу ще півроку тому.

Звинувачень маса, наслідків може й не бути

Останній рік повноважень Володимира Стельмаха відзначився низкою скандалів та звинувачень на його адресу – зокрема, у зловживаннях при рефінансуванні банків. Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко навіть погрожував керівництву НБУ порушенням кримінальної справи. Проте все завершилося викликом на допит одного із заступників голови Нацбанку.

Верховна Рада ще у грудні минулого року закликала Президента звільнити Володимира Стельмаха і навіть скасувала власне рішення про його затвердження. Проте Віктор Ющенко проігнорував ці ініціативи.

Попри гучні звинувачення на адресу голови НБУ, Владислав Лук’янов схиляється до думки, що претензій до Володимира Стельмаха після зміни влади не виникне. «У мене є сумніви, що там були якісь юридичні порушення. Те, що сама процедура викликає сумніви, то це питання буде не до Стельмаха», – каже депутат-регіонал.

Фінансисти з різних політичних команд збігаються в думці, що майбутньому Президентові варто було б не лише поставити нового головного банкіра, але й зробити так, щоб робота Нацбанку стала прозорішою. Це дозволить у подальшому уникнути звинувачень у причетності до фінансових оборудок.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG