Доступність посилання

ТОП новини

Івана Павла Другого і Пія Дванадцятого наблизили до святості


Папа Бенедикт Шістнадцятий підписав у суботу декрети про визнання «героїчних чеснот» своїх попередників.

Це важливий крок на шляху до їхньої беатифікації, яка відкриє шлях до подальшого визнання їх святими.

Тепер Ватикан має офіційно визнати чудо, яке вчинили попередні Папи.

Як вважають оглядачі, чудо, яке вчинив Іван Павло Другий, офіційно засвідчать уже найближчим часом (ідеться про зцілення французької черниці 2005 року), а сама беатифікація може відбутися вже восени цього року.

Бенедикт Шістнадцятий, щойно зійшовши на Святий престол, дозволив почати розслідування в справі святості попереднього Папи вже через кілька тижнів після його смерті. Для цього він скасував щодо Івана Павла Другого обов’язковий термін у мінімум п’ять років, який, за правилами, має пройти після смерті кандидата на визнання святості до початку такого розслідування.

Інший суботній декрет Папи, про визнання «героїчних чеснот» понтифіка часів Другої світової війни Пія Дванадцятого, відразу викликав критику євреїв. Ті давно звинувачують Пія Дванадцятого, що той недостатньо зробив для відвернення Голокосту.

Ватикан відповідає, що тодішній Папа свідомо не став вголос засуджувати Голокост, щоб не спровокувати нацистів на ще радикальніші дії, а тим часом без розголосу робив усе можливе для порятунку євреїв – і таємною дипломатією, і організацією переховування євреїв у католицьких монастирях та інших релігійних закладах.
XS
SM
MD
LG