Доступність посилання

ТОП новини

Іранська опозиція закликає до жалоби за релігійним діячем-опозиціонером


Чільні лідери опозиції в Ірані Мір Хосейн Мусаві та Мегді Каррубі закликали оголосити день загальної жалоби в понеділок, у день, коли ховатимуть провідного дисидента серед найвищих духовних осіб, великого аятолу Хосейна Алі Монтазері.

У спільній заяві, оприлюдненій у неділю в інтернеті, опозиційні діячі закликають своїх прихильників узяти участь у похороні.

За повідомленнями опозиційних інтернет-сайтів, на похорон Монтазері в священному місті Кум уже вирушили тисячі іранців; інші виходили на площі Тегерана й інших міст, щоб ушанувати його пам’ять. Повідомляють також, що в різних частинах Кума вже чергують спецзагони поліції. Ці повідомлення не мають підтверджень із незалежних джерел.

Тим часом швидкість інтернет-сполучення в Ірані різко впала, як це трапляється щоразу, коли влада очікує на виступи опозиції.

Хосейн Алі Монтазері помер у ніч на неділю в віці 87 років у своєму домі в місті Кум від зупинки серця. Його поховають у цьому місті в понеділок.

Офіційне агентство «ІРНА», інформуючи про його смерть, обізвало його «духівником бунтівників» і в перших повідомленнях пропускало його титул великого аятоли.

Хосейн Алі Монтазері був одним із чільних творців і рушіїв ісламської революції 1979 року в Ірані й був призначений на наступника тодішнього верховного керівника країни аятоли Руголли Хомейні. Але щойно за кілька місяців до смерті Хомейні 1989 року Монтазері впав у немилість.

Він неодноразово звинувачував владні в Ірані ісламські кола в запровадженні диктатури в ім’я ісламу і різко критикував нинішнього президента Ірану Махмуда Ахмадінеджада.

У серпні цього року Монтазері заявив, що дії влади проти вуличних протестів після суперечливих президентських виборів «можуть призвести до падіння режиму».
XS
SM
MD
LG