Доступність посилання

ТОП новини

США: сніговий шторм на атлантичному узбережжі


(архівне фото)
(архівне фото)

Нью-Йорк – У Сполучених Штатах снігові буревії рідкісної сили та інтенсивності частково паралізували життя атлантичного узбережжя країни, від Вірджинії на півдні до штатів Нової Англії. Це включає столицю Вашингтон, як також Філадельфію, Нью-Йорк, Бостон, інші міста. Є людські жертви.

Принаймні п’ятеро осіб загинули внаслідок аварій на автострадах, вкритих крижаною плівкою, або замерзли, змушені припаркуватися край дороги, у машинах.

На федеральному шосе номер 95, що тягнеться уздовж атлантичного узбережжя від Бостона до Флориди, рух було серйозно загальмований снігопадом. Подекуди низка авт, що застрягли й стояли на хайвеї, розтяглася десь на 11 кілометрів. Водіїв закликали залишатися в машинах і організували доставку бензину й гарячої кави та сендвічів.

Снігопад вкривав землю білою ковдрою зі швидкістю 5 сантиметрів на годину і падав упродовж 12–14 годин безперервно. Отож у деяких місцях, зокрема, у Нью-Джерзі та Пенсильванії, шар снігу сягав понад метр завтовшки.

Надзвичайне становище у зв’язку з цим впровадили губернатори Вірджинії, Західної Вірджинії, Кентуккі, Меріленду, Делаверу, Пенсильванії, Бостона.

Те саме у Вашингтоні, де навіть приміські поїзди зупинилися. Там ми бачили рідкісну сцену: на Капітолійському пагорбі двірники лопатами згрібали сніг з маршових сходів перед Конгресом.

Нині якраз у розпалі передріздвяний сезон, люди купують подарунки, у крамницях найбільший за рік розпродаж товарів, але потенційні покупці змушені сидіти вдома в цей святковий вікенд. Але завірюха діставала їх і там – багато домівок тимчасово залишалося без світла й телефонного зв’язку, бо дроти пообривало.

А десятки тисяч людей, хто хотів летіти у відпустку або щоб зустріти Різдво у родинному колі, сиділи на летовищах, чекаючи погоди. Аеропорти у суботу на східному узбережжі були зачинені, бо лайнери й злітні смуги вкрило таким крижаним шаром, що техніка не встигала чистити.

Навіть міжміські рейси автобусної компанії Greyhound були скасовані.

Заметіль у Нью-Йорку

Найбільше снігу насипало на острові Лонґ-Айленд, передмісті Нью-Йорка, а в самому Мангеттені шар снігу в неділю був приблизно на третину метра.

Усі три міжнародні аеропорти Нью-Йорка та сусіднього Ньюарка були зачинені. Принаймні 500 рейсів скасовано.

У Нью-Йорку спеціальні машини вкривали вулиці тоннами солі, але ходити подекуди й досі небезпечно, бо надто слизько. Водіям муніципалітет не радив узагалі їздити.

Все ж таки працюють маршрутні автобуси, метро і електрички, але зі значним запізненням.

Поліція і добровольці патрулюють вулиці, підбираючи безпритульних, і звозять їх до муніципальних притулків, які вже вщерть повні.

Практичний мер Нью-Йорка Майкл Блумберґ закликав городян і численних гостей міста замість традиційних прогулянок відвідувати бродвейські театри.

Що ж до крамниць, то вони всі працюють, і святкові знижки теж діють.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG