Доступність посилання

ТОП новини

Попри безробіття, у виборчих комісіях бракує людей


Львів – Попри високе безробіття на Львівщині (18 осіб на одне вільне робоче місце), жителі області не погоджуються працювати у виборчих дільничних комісіях, зокрема на керівних посадах. Причина – низька оплата праці і при цьому велика відповідальність, яка може закінчитись ув’язненням. Як виглядає ситуація з підготовкою до президентських виборів у Львові та області за місяць до голосування?

До Західної України прикута особлива увага кандидатів у Президенти Віктора Ющенка та Юлії Тимошенко. Підтвердження цьому – їхні візити на Львівщину майже кожні два тижні. За даними Українського центру вивчення громадської думки «Соціоінформ», саме між цими двома кандидатами розділились симпатії мешканців області: за прем’єра готові проголосувати майже двадцять відсотків львів’ян, а за діючого Президента Віктора Ющенка – на піввідсотка менше. Відтак лідери рейтингів зацікавлені у якомога вищій явці галичан на президентських виборах.

3% мешканців Львівщина перевірили свої дані у списках

На сьогодні списки виборців ще не готові, зазначив представник Державного реєстру виборців Федір Алєйніков. Лише 3 % з майже 2 мільйонів виборців Львівщини перевірили свої дані у списках. В області виявлені понад 20 тисяч двійників, людей, які змінили місце проживання, прізвище чи ім’я. Також є проблеми з внесенням у списки осіб, які досягли повноліття.

«Є 24 відомості про виборців, які надаються суб’єктами подання інформації, ми маємо узагальнити її, перевірити, уточнити і внести у базу даних державного реєстру виборців», – каже Алєйніков.


У виборчих комісіях бракує людей


Окружні виборчі комісії Львівщини на 90% забезпечені матеріально-технічною базою, але приміщення Окружних виборчих комісій не є підготовлені для засідань. Вони розташовуються у будинках культури, які не опалюються.

Є сумнівним те, що до 27 грудня сформують і виборчі комісії. Якщо до Окружних виборчих комісій, за даними громадської організації «Опора», увійшли люди з досвідом роботи, то дільничні виборчі комісії складаються переважно з непідготовлених кадрів. Ба більше, бракує людей. Члени комісій відмовляються від керівних посад, оскільки не хочуть працювати з недосвідченими колегами, іншою причиною називають низьку оплату праці.
Про це говорить представник «Опори» Андрій Дутчак.

«Перед ними дуже велика відповідальність. Якщо якась партія, уявімо гіпотетично, захоче скасувати вибори, то в кінцевому результаті не організатор виборів буде винним, а засудять члена виборчої комісії»,– каже Дутчак.

Адмінресурс діє на повну силу

Тим часом кандидати і представники їхніх команд дедалі щедріше обдаровують виборців. Юлія Тимошенко подарувала інвалідам автомобілі, Віктор Янукович привіз на Львівщину рояль, зошити і ручки, Володимир Литвин – свої книжки. А Ющенко під час кожного візиту роздає державні відзнаки. Юрій Луценко подарував ноутбуки.

Як каже з цього приводу віце-ректор Українського католицького університету Мирослав Маринович, як тільки розпочалася виборча кампанія, усі кандидати забули про обіцянки відкрити виборчі списки і згадали про адмінресурс, проти якого самі боролись.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG