Доступність посилання

ТОП новини

В Україні відроджується приваблива в радянські часи забава – катання на ковзанах


Київ – В Україні стає все популярнішою така форма дозвілля, як катання на ковзанах. Щоправда безкоштовних ковзанок знайти практично неможливо, платити треба і за час на льоду, і за ковзани, а подекуди і за те, щоб їх наточили. З іншого боку, майданчики комфортабельні, лід на них не тане навіть при плюсовій температурі. Чи можна говорити про повернення моди на катання на ковзанах? Хто найчастіше відвідує льодові катки? Чи допомагає катання на ковзанах в напружених життєвих ситуаціях?

Ковзанки в минулому столітті були дуже популярними, принаймні у першій половині, зазначає письменник, знавець Києва Сергій Грабар. «Ковзанку можна було залити в будь-якому дворі, все заливалося примітивно просто – водою і це не потребувало спеціальних споряджень, – каже письменник. – Це було дуже гарне місце для спілкування, на деякий час воно зникло, а нині – знову з’являються». Сергій Грабар зауважує, що свого часу кінотеатри також зникли – усі дивилися відео, а зараз знову ходять до кінотеатрів. Ковзанки так само!

Безкоштовних ковзанок просто неба практично не знайдеш

У Львові ковзанки користуються все більшою популярністю, значить дають фінансовий зиск. Тутешні підприємці це добре розуміють і не сидять склавши руки. До двох ковзанок, які працюють четвертий рік поспіль, збираються додати ще одну, а ще у планах бізнесменів – льодовий палац, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода Галина Терещук:

Уже в листопаді на площі «Ринок» почали монтувати ковзанку, створили й спеціальне приміщення, де можна взути ковзани. У понеділок зранку біля ковзанки зустріла двох молодих людей, які чекали, коли спеціальна машина почистить лід.

«Цього року прийшов перший раз сюди. У нас є дві ковзанки, тут гірша, бо вона менша, ніж на «Медику» і багато людей стоять і дивляться. Це добре, що є така розвага у місті», – зазначає львів’янин Святослав.

«Я ніколи не стояв на ковзанах, вирішив перед новим роком стати. Ковзанка робить життя у місті більш святковим», – говорить львів’янин Олексій.

Працівники розповіли, що ковзаються переважно молоді люди, серед яких у вихідні багато туристів. Адже це ще одна атракція у самісінькому центрі Львова.

Така розвага на площі Ринок коштує для дітей зі своїми ковзанами 10 гривень за годину, після 17 години – на 5 гривень більше, у вихідні – 20 гривень. Прокат ковзанів коштує від 15 до 25 гривень. Для дорослих квиток у будні – від 20 до 30 гривень, у вихідні – 40 гривень.

Ще одну ковзанку у Львові планують збудувати біля Порохової вежі, у центрі міста. А ось у Новояворівську, 40 кілометрів від Львова, місяць тому відкрили Льодовий палац. Трибуни розраховані на 600 глядачів.

Раніше хлопці запрошували дівчат у кіно, зараз – на ковзанку

Як у Львові, так і в інших українських містах, безкоштовних ковзанок просто неба практично не знайдеш. У Дніпропетровську кілька років поспіль так би вмовити «громадську» ковзанку відкривали біля головної ялинки міста, у парку, там можна було запросто поковзати з ледь захмелілими Дідом Морозом та Снігуронькою. Цього року через відлигу штучний лід під ялинкою робити не стали. А втім, ковзання у місті стає все популярнішим, зазначає дніпропетровська кореспондентка Радіо Свобода Юлія Рацибарська. І гарний спосіб провести дозвілля, і непоганий шанс знайти коханого або кохану.

Наразі практично жоден торговельно-розважальний центр не здають в експлуатацію без штучної ковзанки. Провести годину на такій кризі коштує до 100 гривень, враховуючи вартість прокату ковзанів. Проте молодь іде туди охоче: то раніше хлопці запрошували дівчат у кіно, зараз – на ковзанку.

Катання на ковзанах – радість і для Дніпропетровської малечі. У Льодовому палаці спорту «Метеор», відомому в Україні комплексі, де виховують професійних фігуристів і аматорів, кажуть: після популярного телепроекту, де українські зірки танцювали з професіоналами, число дітей, що стають на ковзани різко зросло. Татусі і мамусі як просто водять своїх дітей на лід, так і записують до секцій. На цьому льоду робили свої перші кроки відомі фігуристки-дніпропетровчанки Оксана Баюл і Тетяна Навка.

Психологи кажуть!


Киянка Зоя є такою фанаткою катання, що завжди возить із собою ковзани. Дівчина працює психологом і дуже втомлюється від спілкування з людьми, які весь час на щось жаліються. Вона не знає кращої розрядки, ніж стати на лід. «В мене відразу підвищується настрій, коли я катаюся на ковзанах, навколо бачу білу арену льоду та вдихаю свіже повітря, – каже вона. –Ходжу зі своєю сестрою, з чоловіком, з друзями. Для мене це хобі, привід поспілкуватися з друзями і просто можливість відпочити».

Фізична активність плюс мистецтво – такими є принади катання на ковзанах для психолога Наталі Лесенко. Ковзани змушують тіло працювати і відразу ж напружуються м’язи, а вже через м’язи та через кров іде сигнал до мозку, що є фізична активність й організм працює, зазначає психолог.

«Катання по льоду мені нагадує політ птаха (бо швидкість та відчуття інші, ніж при бігу) і це гріє мою душу, що я можу літати, хоча б в такий спосіб. Я й сама, коли катаюся, спочатку трішки боязко, бо треба тримати рівновагу, а коли вже відчуваєш впевненість – це захват», – ділиться враженнями Наталя Лесенко.

До речі, катання на ковзанах – гарний спосіб позбутися зайвих калорій. Одна година такого фізичного навантаження спалює в середньому 200 калорій.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG