Доступність посилання

ТОП новини

Угорщина хоче позбутися залежності від енергопоставок із Росії


Угорщина – Угорські мас-медіа іронічно називають білорусько-російський нафтовий конфлікт «братньою» війною. Проте не на жарт стурбовані політичні еліти цієї країни, оскільки на початку минулого року Угорщина в числі інших країн Євросоюзу недоотримала з Росії значних обсягів природного газу. За оцінками експертів, цілком енергонезалежною від Москви Угорська Республіка може стати не раніше 2029 року. А доти Будапешту слід будувати взаємини з Кремлем на основі максимальної прозорості і взаємної вигоди. На цьому, зокрема, наполягає права урядова опозиція. Вона категорично виступила проти таємних схем і домовленостей між енергетичними підприємствами двох країн.

Угорщина імпортує з Російської Федерації майже 90 відсотків енергоносіїв, які надходять сюди двома трубопроводами – газовим «Братерство» і нафтовим «Дружба».

Фахівці попереджають угорське керівництво, що потреба в російському газі й нафті відпаде ще не скоро, через це, мовляв, варто вести з росіянами поміркований діалог і не робити заяв, які могли б нервувати основних енергоімпортерів.

Косерватори проти таємних газових схем

Цікаво, що такі поради не лишає без уваги правлячий уряд соціалістів. Лише торік у Москві тричі побували урядові делегації з Будапешта, не кажучи про візити окремих бізнесменів. Так, наприкінці минулого року чинний прем’єр Росії Володимир Путін влаштував у Москві приватну вечерю для колишнього глави кабінету соціалістів Ференца Дюрчаня, нині підприємця. Подробиці їхньої зустрічі не розголошувалися. Оглядачі, між тим, не виключають, що серед іншого на цій вечері йшлося і про бажаність стабільних зимових поставок російських енергоносіїв до Угорщини.

Неофіційність обговорення цієї важливої теми насторожила угорську урядову опозицію, яка зажадала скликання позачергового засідання парламентської комісії з питань зовнішньої політики. На спеціальне засідання цього комітету запросили і посла Російської Федерації в Будапешті Ігоря Савольського.

Угорські парламентарі, в тому числі і представники опозиційних партій, не приховували від російського посла своєї позиції щодо того, що Угорщина, бодай і поступово, але все-таки має звільнитися від майже повної енергетичної залежності від Росії.

Голова парламентської комісії з питань закордонної політики консерватор Жолт Неймет сказав, що Ігор Савольський мовчазно з цим погодився.

«Я думаю, що саме нам потрібно вирішувати, якими повинні бути наші позиції у зв’язку з цим. З боку російського посла не пролунала жодна критика на рахунок планів енергетичної диверсифікації Угорщини», – зазначив правий опозиційний політик Жолт Неймет.

Праві хочуть усунути «завісу недомовлень» у сфері енергетики


В Угорщині фактично вже розпочалася кампанія з виборів парламенту, які відбудуться навесні. Великі шанси перемогти у цих перегонах має права опозиційна республіканська партія (ФІДЕС) у союзі з християнськими демократами. Питання про усунення енергетичної залежності країни від російських поставок ці політичні сили розглядають у порядку першочерговості.

Представник ФІДЕС Петер Сійярто зазначив з цього приводу: «Якщо ці енергетичні контракти базуватимуться на нормальній, прозорій співпраці у дусі ХХІ століття стосовно поставок газу чи нафтопродуктів, тоді це буде дуже серйозним кроком у цьому напрямку, щоб Угорщина не потрапила в скрутне становище».

На думку Петера Сійярто, це потрібно для того, щоб усунути завісу непроникності і недомовлень, які були наявні досі у переговорах в енергетичній сфері між двома державами, завдяки правлячому уряду соціалістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG