Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко вимагає розібратися з грішми за газ і знову критикує Тимошенко


Президент Віктор Ющенко звернувся з листами до голови Національного банку Володимира Стельмаха та голови Рахункової палати Валентина Симоненка з заявами про «критичну ситуацію» з оплатою за спожитий російський газ і з новою критикою Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко.

Прес-служба голови держави повідомила про ці листи під заголовком: «Завдяки зусиллям Президента Україна розрахується за газ».

Президент просить керівника Нацбанку негайно скликати його правління, щоб через механізми викупу цінних паперів уряду знайти можливість вирішити проблему, яка, за його твердженням, існує через те, що «Нафтогаз України» не має коштів в обсязі понад 900 мільйонів доларів США, які необхідно до 11 січня сплатити російській стороні.

А керівника Рахункової палати він просить перевірити фінансово-господарську діяльність «Нафтогазу», зокрема, використання компанією коштів від викупу урядом облігацій внутрішньої державної позики, якими було поповнено її статутний капітал.

За словами Віктора Ющенка в цих листах, він «неодноразово попереджав» Юлію Тимошенко про «можливі надзвичайно тяжкі для України наслідки укладених у січні 2009 року газових контрактів» на «кабальних» для України та «економічно необґрунтованих» умовах.

Керівництво «Нафтогазу», заявив голова держави, виявляється «неспроможним належним чином організувати її фінансово-господарську діяльність», і все це «призводить до того, що для розрахунків за отриманий компанією «Нафтогаз України» російський природний газ постійно витрачаються значні суми бюджетних коштів».

Президент іще раз заявив у листах, що за підсумками минулого року вкотре настає «повторення ситуації, яка є критичною», і знову наголосив, що це є «результатом бездарної діяльності уряду і особисто Прем’єр-міністра» в газовій сфері.

Раніше сьогодні міністр палива і енергетики Юрій Продан запевнив, що Україна розрахується за спожитий у грудні минулого року російський газ вчасно.

За його словами, «абсолютно точно», що належні за цей газ 892 мільйони доларів Україна заплатить у визначений термін – до 11 січня, бо до цього терміну «ще є час».

За контрактами між «Нафтогазом України» і російським «Газпромом» українська сторона має розраховуватися за спожитий певного місяця газ до 7 числа наступного місяця. У січні через новорічно-різдвяні свята сторони домовилися перенести цей термін на 11 число.
XS
SM
MD
LG